A-
A+

Jordaniens kung: Min bror ska vara instängd

Jordaniens kung Abdullah II meddelar att hans bror kommer att hållas instängd ytterligare en tid framöver. Bilden har distribuerats av det jordanska hovet. Arkivbild.
Jordaniens kung Abdullah II meddelar att hans bror kommer att hållas instängd ytterligare en tid framöver. Bilden har distribuerats av det jordanska hovet. Arkivbild.
JordanienTT-AP

Jordaniens kung Abdullah II meddelar i skarpa och formella ordalag att hans "förvirrade" bror kommer att förbli instängd i sitt palats.

Annons

Annons

Brodern, 41-årige prins Hamza, har i praktiken suttit i husarrest sedan han anklagades för att ha försökt störta kungen i en kupp förra året.

I ett formellt brev meddelar kung Abdullah II att det har vidtagits formella åtgärder för att han ska förbli där ytterligare en tid framöver.

Detta med anledning av prins Hamzas "oberäkneliga beteende och ambitioner" har hans rörelse och kommunikation med omvärlden begränsats, lyder brevet. Det står också att han kommer att förses med "allt som han behöver för att leva ett bekvämt liv".

Abdullah och Hamza är båda söner till den tidigare kungen Hussein, som avled 1999 varpå Abdullah kröntes till kung. Den döde kungen hade önskat att Hamza skulle vara kronprins, men några år senare berövade Abdullah honom titeln och gav den till sin egen son.

Förra våren utspelades familjeintrigerna inför öppen ridå. Hamza anklagades för att ha planerat att försöka avsätta sin bror och själv ta makten, varpå han placerades i ett slags husarrest. Två män dömdes till fängelse för att ha planerat en kupp.

I mars i år bad Hamza om ursäkt till kungen och uttryckte en förhoppning om att "vända blad". Kungen skriver i sitt öppna brev att han "aldrig skulle låta landet hållas gisslan utifrån nycker hos en person som inte har gjort något för att tjäna sitt land".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.