A-
A+

Journalist fängslas i Vietnam

En journalist i Vietnam döms till ett långt fängelsestraff för 'statsfientlig verksamhet', vid en domstol i Hanoi. Arkivbild av huvudstaden.
En journalist i Vietnam döms till ett långt fängelsestraff för "statsfientlig verksamhet", vid en domstol i Hanoi. Arkivbild av huvudstaden.
VietnamTT-AFP-Reuters

Annons

Annons

En journalist döms till nio års fängelse för "statsfientlig verksamhet" i Vietnam, i ett fall som väcker internationella reaktioner.

Journalisten Pham Doan Trang har publicerat material om mänskliga rättigheter och uppmärksammat polisbrutalitet i hemlandet. Hon döms för att ha bedrivit en propagandakampanj mot staten, meddelar en domstol i huvudstaden Hanoi. Rättegången kunde endast följas via videolänk där ljudet bröts med jämna mellanrum.

Den kommunistiska enpartistaten har öppnat upp något för omvärlden och genomfört stora ekonomiska reformer, men styret tillåter inte någon större pressfrihet eller kritik.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch dömer ut domen som oacceptabel och beskriver den som symbolisk "för allt som är fel i det auktoritära Vietnam i dag".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.