Jubel vid gränsen när norrmännen återvänder

Nu kan gränshandeln i värmländska Töcksfors Shoppingcenter ta fart igen. Arkivbild.
Nu kan gränshandeln i värmländska Töcksfors Shoppingcenter ta fart igen. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Den norska regeringen har beslutat att öppna gränsen till sex svenska regioner.

Det här är glädjande besked, säger Tomas Nilsson, platschef på Maximat i värmländska Töcksfors.

Annons

Annons

Torsdagens väntade beslut innebär att den norska inresekarantänen för besökare i Gotlands, Jämtlands, Värmlands, Västerbottens, Västernorrlands och Örebro län tas bort i helgen. Därmed följer regeringen rekommendationen från Folkehelseinstituttet – motsvarande den svenska Folkhälsomyndigheten – från tidigare i veckan.

De svenska gränshandlarna tar emot beskedet med glädje. Amira Tucek, butikschef på Systembolaget Årjäng, gör sig redo för anstormningen.

Det kommer att ta fart igen när gränsen öppnas. Vi kommer att införa slussning och vi kommer att se till att våra kunder håller avstånd, säger hon.
Men vi är väl förberedda både med varor och med bemanning.

Stängdes igen

Även Tomas Nilsson på Maximat i Töcksfors räknar med att full ruljans igen:

Vi har redan börjat med att beställa varor och kalla in personal som varit permitterad. Det är en katastrof för vår del när gränsen är stängd. Vi är beroende av norska kunder.

Norge stängde gränsen mot Sverige i våras, vilket slog hårt mot gränshandeln i Värmland och Bohuslän.

I slutet på juli öppnades gränsen igen, mot bland annat Värmland. Men köpruschen blev kortvarig då den stängdes på nytt den 12 augusti.

Annons

Annons

Rusning till helgen

Nu har Folkehelseinstituttet konstaterat att antalet smittfall i de sex svenska regionerna minskat betydligt under de senaste veckorna. Därför klassas de om från rött till gult.

Jag är glad för den positiva utvecklingen i flera regioner i Sverige, sade hälso- och omsorgsminister Bent Høie vid en pressträff på onsdagen.

Gränsöppningen gäller från midnatt natten mot lördag. Det innebär att gränshandeln i Värmland, i Charlottenberg, Töcksfors och Årjäng, kan räkna med en anstormning av norska kunder till helgen.

Däremot får gränsbutikerna i Nordby i Strömstad, som ligger i Bohuslän, tills vidare klara sig utan sina norska kunder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons