A-
A+

Jungfrufödsel när ensam hajhona fick unge

Den lilla epåletthajen är snart redo att möta besökarna. Arkivbild.
Den lilla epåletthajen är snart redo att möta besökarna. Arkivbild.
USATT

En bebishaj utan pappa har sett dagens ljus på ett zoo utanför Chicago i USA. Mamman, av arten epåletthaj, har bott i akvariet sedan 2019 och aldrig tillsammans med en hane, rapporterar NPR.

I början av 2022 började hajhonan lägga mellan två och fyra obefruktade ägg varje månad. Men ett var befruktat och efter fem månader kläcktes det i somras.

Sedan dess har den lilla hajungen övervakats noga. Hon har växt sig stor och stark på en diet av finhackad lodda och färs av bläckfisktentakler och är snart redo att möta besökarna, meddelar djurparken.

Så kallad partenogenes – när ett embryo bildas från en obefruktad äggcell – är känt bland insekter och reptiler och har också konstaterats hos fåglar och fiskar. Hos hajar har man dock upptäckt det först nyligen.

Enligt Brookfield Zoo där hajungen kläckts är det det andra kända fallet av jungfrufödsel hos en epåletthaj i fångenskap. Det första upptäcktes på det zoo i Boston där man fått sina epåletthajshonor ifrån.

Epåletthajen lever naturligt i grunt vatten vid korallrev. Den kan simma, men förflyttar sig mest genom att "gå" på botten med fenorna och kan också gå på land.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.