Juntaledare i Mali presenterar sig

Ismaël Wague, i mitten, agerar talesman för det nya militärstyret. Till vänster om honom Assimi Goita som förklarat sig vara juntans ledare.
Ismaël Wague, i mitten, agerar talesman för det nya militärstyret. Till vänster om honom Assimi Goita som förklarat sig vara juntans ledare.
MaliTT-AFP-Reuters

Arméöversten Assimi Goita har förklarat sig vara ledare för den militärjunta som tagit makten i landet, i en oblodig statskupp som fördömts av det internationella samfundet.

Annons

Annons

Ibrahim Boubacar Keïta i malisk tv natten till onsdagen.
Ibrahim Boubacar Keïta i malisk tv natten till onsdagen.
De flesta svenska soldaterna finns i Gao. På den här bilden från staden, tagen i slutet av 2018, är det dock kanadensiska styrkor som landar.
De flesta svenska soldaterna finns i Gao. På den här bilden från staden, tagen i slutet av 2018, är det dock kanadensiska styrkor som landar.
Soldaterna möttes av firande män på Bamakos gator på tisdagen.
Soldaterna möttes av firande män på Bamakos gator på tisdagen.
Tillåt mig att presentera mig, jag är överste Assimi Goita, ordförande för Nationalkommittén för folkets frigörelse, sade officeren efter att ha mött högt uppsatta tjänstemän.

Goita var en av de maliska militärer som natten till onsdagen medverkade i ett tv-framträdande, där de förklarade att de tagit över makten i landet, men satt då i bakgrunden utan att själv prata.

I tv-framträdandet presenterade sig Nationalkommittén för folkets frigörelse – eller Comité national pour le salut du peuple – genom en talesperson som utlovade att ett civilt övergångsstyre ska etableras, för att bädda för nyval "inom rimlig tid".

Vi är inte intresserade av makt, vi är intresserade av landets stabilitet, sade talespersonen Ismaël Wague då.

Presidenten: Inget val

Några timmar tidigare hade den frihetsberövade presidenten Ibrahim Boubacar Keïta framträtt i tv.

Jag vill inte se något blod spillas för att hålla mig vid makten, sade han, sade han, utan att dölja att han tvingats bort.
Om vissa delar av våra beväpnade styrkor vill att min tid vid makten ska ta slut genom att vidta dessa åtgärder, har jag då något val?

Soldater förde på tisdagseftermiddagen bort Keïta och premiärminister Boubou Cissé, till juntans bas i Kati utanför huvudstaden Bamako. Militärerna möttes av jublande människor när de närmade sig presidentens residens, där de båda ledarna befann sig.

Det är oklart om Keïta fortsatt hålls på militärbasen i Kati, som ironiskt nog utgjorde nav även för militärkuppen 2012. Det var den som ledde till valet 2013 då Keïta kom till makten.

Annons

Annons

Omvärlden fördömer

FN:s säkerhetsråd fördömer, efter ett extrainkallat möte på onsdagen, kuppen i Mali och uppmanar militären att släppa alla fängslade regeringsmedlemmar.

Militärkuppen har sedan tidigare kritiserats av FN, EU, USA och den forna kolonialmakten Frankrike. FN:s generalsekreterare António Guterres har fördömt militärens agerande och kallat in säkerhetsrådet för ett krismöte om utvecklingen i Mali.

Afrikanska unionen har meddelat att Malis medlemskap fryses fram tills dess att civilt styre har återinrättats.

Månadslånga protester

Mali gränsar till sju andra länder i Västafrika. Flera av gränserna är långa, svårbevakade och mer eller mindre laglöst land i Sahara, men åtminstone formellt stängdes gränserna tidigt på onsdagen. Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas har också fryst alla monetära transaktioner mellan Mali och övriga 14 medlemsländer.

Bortförandet av Keïta och Cissé kom efter en orolig sommar där massiva protester har lamslagit Mali. Demonstranternas vrede har riktat sig mot Ibrahim Boubacar Keïtas påstådda oförmåga att förbättra det allvarliga säkerhetsläget och få bukt med korruptionen.

Svensk närvaro

Sverige har ungefär 170 man i internationella militära insatser i Mali, varav de flesta ingår i det FN-ledda Minusma. Sveriges camp är i Gao i östra Mali, långt från huvudstaden Bamako, där presidenten och premiärministern togs i förvar av militär på tisdagen.

De sitter 130 mil från Bamako, de flesta. Så de är inte i nuläget påverkade av vad som sker, säger Försvarsmaktens pressekreterare Therese Fagerstedt till TT.
De upplever inte att det finns någon hotbild mot den svenska styrkan på något sätt, förklarar Fagerstedt, efter telefonsamtal med svensk personal i Mali under onsdagen.

Även på det stora hela verkar kuppen ha gått relativt lugnt till. Upprorsmakarna välkomnades på huvudstaden Bamakos gator i tisdags och inga dödsoffer har rapporterats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons