A-
A+

Justin Bieber säljer sin låtkatalog

Justin Bieber är nära en överenskommelse om att sälja sina musikrättigheter. Arkivbild.
Justin Bieber är nära en överenskommelse om att sälja sina musikrättigheter. Arkivbild.
MusikTT

Justin Bieber är på väg att sälja sina musikrättigheter. Affären är om den går i lås värd 200 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt två miljarder svenska kronor.

Annons

Annons

Enligt Wall Street Journal kommer avtalet med brittiska investmentbolaget Hipgnosis Songs Fund att omfatta artistens hela låtkatalog där hitlåtar som "Baby" och "Love yourself" ingår. Justin Bieber har släppt sex studioalbum mellan 2010 och 2021 och ett antal remixer och samlingsalbum.

Om affären går igenom kommer det att vara det största förvärvet av musikrättigheter för Hipgnosis Songs. Tidigare i år köpte företaget rättigheterna till Justin Timberlakes musik i en affär värd runt en miljard svenska kronor.

Flera stora artister har de senaste åren sålt sina låtkataloger för enorma summor sedan investerare upptäckt att det går att tjäna mycket pengar på rättigheter till populära låtar som används i reklam, filmer eller andra sammanhang.

Bruce Springsteen fick härom året 4,5 miljarder kronor för rättigheterna till sin musik, Bob Dylan drog in 2,7 miljarder och den brittiska rockgruppen Genesis sålde sin låtskatt för drygt 3 miljarder kronor.

Att en så ung artist som den 28-årige Bieber säljer sin upphovsrätt hör dock till ovanligheterna. Investerare har sett äldre musik som en säkrare investering eftersom strömningstjänsterna fått även musik med decennier på nacken att blomstra. Att investera i nyare musik anses som en högre risk då populariteten på längre sikt är oprövad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.