-
+

K-märkt graffitivägg i Stockholm får rivas

'Fascinate' är skapad av Circle och Tarik Saleh, då sjutton år gamla, under några sommarveckor 1989 och var då norra Europas största graffitimålning. Arkivbild.
"Fascinate" är skapad av Circle och Tarik Saleh, då sjutton år gamla, under några sommarveckor 1989 och var då norra Europas största graffitimålning. Arkivbild.
KonstTT

Annons

Annons

Graffitiverket "Fascinate" i Stockholm beskrivs som viktigt för utvecklingen av svensk graffitikonst och k-märktes 2015. Men nu finns det inget som hindrar att verket rivs, skriver tidningen Mitt i Spånga.

De skyddsbestämmelser som bland annat anger att väggen inte får rivas och att verket ska bevaras har tagits bort. Stadsbyggnadsnämnden tog beslutet i torsdags. Bland annat anser nämnden att väggen innebär säkerhetsrisker för allmänheten, och att det finns svårigheter i att bevara väggen eftersom området ska omvandlas från industri- till bostadsområde.

"Fascinate" målades på en husfasad i Stockholmsförorten Bromsten 1989 av Tarik Saleh och Circle. I graffitikretsar är verket ikoniskt.

Ytterligare beslut ska dock tas. Nu väntar en granskning av detaljplanen för området där väggen står. En granskning som då sker utan de tidigare skyddsbestämmelserna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss