A-
A+

Kajsa Ekis Ekman vägrar lämna Arbetaren

Författaren och skribenten Kajsa Ekis Ekman är i blåsväder igen sedan hennes utnämning till chefredaktör för Arbetaren ogillas av personalen. Arkivbild.
Författaren och skribenten Kajsa Ekis Ekman är i blåsväder igen sedan hennes utnämning till chefredaktör för Arbetaren ogillas av personalen. Arkivbild.
MediaTT

Tillsättandet av Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör för tidningen Arbetaren har skapat turbulens hos fackförbundet SAC Syndikalisterna. Tidningens ägarstyrelse har avgått och i helgen sparkades vd:n Thomas Karlsson. Ekis Ekman har dock inga planer på att lämna sitt uppdrag.

Annons

Annons

En stor konflikt har brutit ut på SAC:s tidning Arbetaren. Tre journalister har varslats om uppsägning efter att de protesterat mot att Thomas Karlsson, vd på SAC:s tidnings- och förlagsbolag, anställt journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör, något Dagens Media var först med att rapportera om.

Tillsättningen av Kajsa Ekis Ekman uppges ha skett över huvudet på både styrelse och redaktion. Kritiken handlar också om att chefredaktörsposten på Arbetaren är en så kallad funktionärspost, där det enligt SAC:s stadgar krävs två års obrutet medlemskap för att kunna bli vald.

På söndagen meddelade SAC:s centralkommitté, som är fackföreningens högsta beslutande organ, att beslutet att anställa Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör på Arbetaren rivs upp samt att Thomas Karlsson, som anlitade Ekman, befrias från sina arbetsuppgifter.

"Ingen provanställning"

Kajsa Ekis Ekman säger dock till Flamman att hon inte har några planer på att lämna sin tjänst:

Det finns ju arbetsrätt i Sverige och det borde en fackförening känna till. Jag har ingen provanställning som går att fula bort. Ska man bryta mot avtalet så måste man ha en anledning, och jag har inte gjort något fel, säger hon till tidningen.

I ett mejl till Dagens Nyheter skriver Thomas Karlsson att Ekis Ekman redan i maj var aktuell som en av två kandidater som vikarierande tf chefredaktör, men att valet föll på en annan. När denne sedan försvann i augusti tillsatte han Ekis Ekman på posten.

"Tillsättningen av Kajsa Ekis Ekman var ett vd-beslut och skedde i kontinuerlig dialog med styrelsens ordförande samt med ägarens särskilda representant i styrelsens underrättad", skriver han till DN.

Annons

Annons

Fick lämna ETC

I våras avbröt tidningen Dagens ETC sitt samarbete med Kajsa Ekis Ekman efter att hon i en ledartext bland annat uttalat sig om den ukrainska tidningen Kyiv Independent och skrivit att tidningen "inte är så oberoende som den utger sig för att vara".

Texten kritiserades för att ha stora likheter med ett längre reportage på sajten Mintpress News, som publicerar innehåll från statskontrollerade ryska RT, tidigare Russia Today.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.