Källa: Astra fick särskilt villkor i vaccinavtal

Svenskbrittiska Astra Zeneca är ett av bolagen som arbetar med att utveckla ett vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Svenskbrittiska Astra Zeneca är ett av bolagen som arbetar med att utveckla ett vaccin mot covid-19. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

EU-länderna kommer att stå för en del av kostnaderna om skadeståndskrav väcks mot Astra Zeneca för biverkningar av bolagets potentiella covid-19 vaccin. Det är en del i den överenskommelse som slutits mellan EU och Astra Zeneca, enligt en källa till Reuters.

Annons

Annons

Den svenskbrittiska läkemedelsjätten gick samtidigt med på ett lägre pris för sitt vaccin än konkurrenten Sanofi som inte fick motsvarande villkor i sitt avtal. Det uppger källan med insyn i förhandlingarna till nyhetsbyrån.

Om ett bolag vill ha ett högre pris får det inte samma villkor, säger källan som vill vara anonym då vaccinavtalen är sekretessbelagda.

Miljontals doser säkrade

Det är ovanligt med oförutsedda bieffekter av ett vaccin som godkänts för den breda marknaden, men hastigheten i utvecklingen av ett vaccin mot covid-19 anses öka risken.

Enligt källan ska EU-länderna betala 2:50 euro per dos vaccin från Astra Zeneca och 10 euro per dos från Sanofi. Hittills har EU betalat 336 miljoner euro, motsvarande runt 3,6 miljarder kronor, för att säkra 400 miljoner doser vaccin. För 300 miljoner doser vaccin från Sanofi har EU betalat 324 miljoner euro, eller 3,4 miljarder kronor.

Annons

Annons

Bolagets ansvar

Avtalet mellan EU och Astra Zeneca förhandlades fram före läkemedelsbolaget blev tvunget att pausa sina studier efter ett oväntat sjukdomsfall. Studierna har därefter återupptagits i Storbritannien men ännu inte i USA.

Villkoret mellan EU och Astra Zeneca avser krav som uppkommer efter att vaccinet eventuellt godkänts för användning och de europeiska länderna ska endast stå för kostnader över en viss nivå. Läkemedelsbolagen bär ansvaret för vaccinet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons