Kalla inte redo för Tour de Ski

Charlotte Kalla inför helgens tävling i Östersund.
Charlotte Kalla inför helgens tävling i Östersund.
SkidorTT

Världscupcomebacken dröjer för Charlotte Kalla.

Skidveteranen anses inte vara redo att köra Tour de Ski efter nyår.

Sverige skickar ändå en stjärnfylld trupp med åkare som Frida Karlsson, Ebba Andersson och Linn Svahn.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Tränarna tillsammans med Charlotte själv har analyserat läget efter hennes första tävling sedan hon drabbades av Covid-19. Den samlade bedömningen är att Tour de Ski i dagsläget inte är det Charlotte allra mest behöver för att förbereda sig inför det som sker senare i vinter", säger landslagschefen Anders Byström i ett pressmeddelande.

Kalla gjorde säsongsdebut i den interna landslagstävlingen i Östersund i lördags. Hon kom sjua, två minuter och 15 sekunder efter vinnaren Ebba Andersson, och var besviken efteråt.

"Långt upp"

Det är långt upp till Ebba och Frida (Karlsson), det är bara att konstatera. Det hade varit kul att vara med i stora klungan, men i dag räckte jag inte till, sade Kalla som i november tvingades till två veckors träningsuppehåll på grund av coronasmittan.

Efter loppet var 33-åriga Kalla tveksam till att köra den krävande touren med sju tävlingar på tio dagar.

Jag behöver känna vad som är bäst träningsmässigt inför VM... Känner att kroppen och återhämtningen gått framåt, men det är svårt att veta hur jag reagerar på hårda passen i veckan, sade hon.

Annons

Annons

Svenska favoriter

Även om Kalla saknas har Sverige en stjärnfylld trupp. I Therese Johaugs frånvaro – Norge står över touren – blir Frida Karlsson och Ebba Andersson två av favoriterna i damtävlingen.

Dessutom är Calle Halfvarsson tillbaka i världscupen. Sveriges mest meriterade herråkare var inte i tillräckligt bra form för premiären i Ruka i november.

"Vi vet att han kan göra det riktigt bra i de här loppen, det har han visat förr", säger Anders Byström.

Sverige stod över de två senaste världscuperna i Davos och Dresden av rädsla för coronavoruset. Nu har totalt 14 åkare har fått klartecken att köra Tour de Ski som startar i Val Müstair, Schweiz, på nyårsdagen.

Sverige utnyttjar därmed inte alla platser, för att minska risken för smittspridning.

"Vi har verkligen undersökt alla möjligheter för att göra resa och boende så säkert som möjligt och nu hittat en lösning vi känner oss trygga med. Vi är redo att ta oss an utmaningen med Tour de Ski", säger Anders Byström.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons