A-
A+

Kalla OS-klar: "Nu börjar resan på riktigt"

Charlotte Kalla hoppas på framgångar i OS. Arkivbild.
Charlotte Kalla hoppas på framgångar i OS. Arkivbild.
SkidorTT

Charlotte Kalla kommer om en månad att vara med i sitt fjärde OS i karriären, efter mycket om och men fick hon beskedet mitt under Tour de Ski.

Nu gäller det bara att få palla pusselbitar att falla på plats för att prestera bättre än hon gjort hittills den här säsongen, när det gäller som mest.

Annons

Annons

Charlotte Kalla under 10 km klassisk i Tour de Ski i Lenzerheide.
Charlotte Kalla under 10 km klassisk i Tour de Ski i Lenzerheide.

Det var på håret men Charlotte Kalla är med en månad kvar uttagen till sitt fjärde OS. 34-åringen fick beskedet redan innan den sista etappen av Tour de Ski.

Jag fick det under måndagskvällen. Det var kanske lite svårt att sova natten mot sista etappen, berättar hon.
Jag är jättejätteglad över att ha fått en OS-plats. Nu börjar verkligen resan dit på riktigt. Det kändes härligt att resa hem med den här biljetten och spåna på hur jag ska lägga upp det.

"Grunden finns"

Nu väntar en månad av förberedelser inför spelen, men det är inget nytt för Kalla. Tre OS i rad, med medaljer i samtliga är inget dåligt facit, det gör henne till och med till Sveriges främsta kvinnliga olympier någonsin.

Det handlar om att känna lugnet och nu först och främst hämta hem touren och få några dagar med grundträning. Den riktiga grunden finns men sen finns det alltid saker att spetsa till, det är det jag ser fram emot nu.

Hon är bara uttagen som stafettåkare, men med chans att ta en plats på de individuella loppen om formen finns där.

Jag skulle vilja åka så mycket som möjligt. Skiathlon och tio (kilometer) klassiskt och tremilen är alla utmaningar. Ett OS är långt och det finns möjligheter att tävla mycket, säger hon.

Annons

Annons

Inte varit topp åtta

Men det är inte alla som tror att Charlotte Kalla ens kommer att få stå på start i stafetten. SOK:s uttagningar ska egentligen byggas på att åkaren har chans på en topp åtta-placering, något som Kalla inte varit i närheten av under säsongen, hennes bästa individuella placering är fjortondeplatsen i den sista etappen i Tour de Ski.

Det är inte upp till mig att ta ut något stafettlag, och det är jag tacksam för, säger Kalla.

En som däremot är med och tar ut lagen är damtränaren Magnus Ingesson, enligt honom kommer det att vara åkarna med bäst form som kör loppen i OS.

Vi är flera som tar ut lagen. Det är alltid svårt att ta ut lag, några är alltid givna kan man tycka. De som visar bäst form ska åka, så det är viktigt att alla åkare hittar sitt max till OS.

Erfarenheten är viktig

Landslagschefen Anders Byström bryr sig inte så mycket om spekulationerna kring vilka som borde få åka de olika loppen.

Vi jobbar inom laget med det vi ska göra, och bryr oss inte så mycket om vad andra säger. Det gäller att ha fingertoppskänsla där borta också.

Men det finns en egenskap som Charlotte Kalla har i överflöd, en egenskap som kan avgöra stafetter; erfarenhet.

Jag tycker att det är viktigt att ha det med sig, man ska inte underskatta erfarenheten, speciellt när vi har unga åkare med, säger Anders Byström.

Huvudpersonen själv är inte orolig för formen.

Det finns mer att ta av, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.