Kamala Harris make blir USA:s andre – vadå?

Kamala Harris med maken Doug Emhoff dagen före presidentvalet. Arkivbild.
Kamala Harris med maken Doug Emhoff dagen före presidentvalet. Arkivbild.
USATT

Advokaten Doug Emhoff, make till USA:s tillträdande vicepresident Kamala Harris, blir landets förste manlige gemål till en vicepresident.

Men vad ska han kallas i sin nya roll? "Andre snubbe" eller bara "Doug" är två av internets förslag.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Många första och andra damer har kommit och gått i USA under åren, men någon manlig motsvarighet har det aldrig funnits. När 56-åriga Kamala Harris nu väntas tillträda som vicepresident till Joe Biden den 20 januari nästa år förändras det.

Insikten har därför hos flertalet på internet lett till frågan om hur hennes make Doug Emhoff ska tituleras.

"Andre snubbe", "vice make" eller bara "Doug" är några av förslagen som cirkulerat på Twitter timmarna efter det att amerikanska medier utnämnt Joe Biden till vinnare av presidentvalet.

Diskussion om Clinton

Frågan är dock inte så ny som vissa vill göra gällande. Redan vid det förra valet då Hillary Clinton länge sågs som den troliga vinnaren gick diskussionen varm om hur man skulle benämna hennes make, expresidenten Bill Clinton, om hon blev president.

Allida Black, expert på rikets första damer, sade då i en intervju med AFP att Bill Clinton kort och gott skulle benämnas "tidigare president Clinton".

Om Hillary däremot varit gift med en man som inte varit president i USA skulle titeln bli "förste herre" (first gentleman), enligt Black.

Och enligt amerikanska medier är det motsvarande benämning – USA:s andre herre – som Doug Emhoff kommer att få. Någon formell titel är det dock inte, även den kvinnliga motsvarigheten är bara en informell benämning på vicepresidentens gemål.

Utöver förste man i rollen, blir Doug Emhoff även den förste juden i landets historia att vara gift med en president eller vicepresident.

Annons

Annons

Momala

Harris och Emhoff träffades på en blind date 2013 som Harris bästa vän anordnat, enligt CNN. Redan året därpå gifte de sig.

Paret har inga gemensamma barn, men Emhoffs två barn från ett tidigare äktenskap kallar sin styvmamma "momala", vilket hon tog upp i sitt första tal efter att ha blivit utsedd till vicepresidentkandidat.

Jag har haft en mängd titlar under åren, och vicepresident kommer kännas bra, men "momala" kommer alltid vara den titel som betyder mest för mig.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons