Kameraövervakning efter oroliga klimataktioner

Aktivister från miljöorganisationen Extinction Rebellion stoppade trafiken i centrala Stockholm.
Aktivister från miljöorganisationen Extinction Rebellion stoppade trafiken i centrala Stockholm.
SamhälleTT

Under fredagen stoppade aktivister från miljöorganisationen Extinction Rebellion trafiken på flera platser i centrala Stockholm.

Nu har polisen tagit beslut om kameraövervakning i centrala Stockholm under helgen.

Annons

Annons

Demonstranterna kallade sin protest coronasäker och var noga med att hålla avstånd.
Demonstranterna kallade sin protest coronasäker och var noga med att hålla avstånd.

Klimataktivister från miljöorganisationen Extinction Rebellion stoppade tidigt på fredagsmorgonen trafiken på Norrbro och Vasabron i centrala Stockholm.

De drog igång vid femsnåret tidigt på morgonen och hindrade trafiken. Vi är på plats för att föra en dialog med demonstranterna. Cyklister kommer fram, men vi försöker underlätta för andra som ska ta sig till och från platsen, sade Mats Eriksson, presstalesperson för polisregion Stockholm, till TT på morgonen.

Polisen klassar klimataktionen som en allmän sammankomst, vilket betyder att det får vara max 50 personer på plats.

De är 50 personer på vardera bro och de menar att de inte bryter mot några regler. Men vi ser båda som en sammankomst och då är de för många, sade Eriksson.

Strax före klockan elva var demonstrationen upplöst och deltagarna borta från platsen.

En gripen

Under eftermiddagen hade aktivisterna flyttat på sig och polisen fick in samtal om personer som befinner sig på Kungsgatan vid Sveavägen och hindrar trafiken där.

Vi har gripit en person i samband med detta som satt ute i gatan och inte ville lämna. Övriga personer har hörsammat vår begäran om att lösa upp sammankomsten, som är otillåten, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Vid 17.30 meddelar polisen att sammankomsten är skingrad och inga personer är kvar ute i gatorna.

Polisen visste om att aktionen i Stockholm skulle äga rum, men inte var den skulle utföras.

Miljöorganisationen skriver i ett pressutskick att demonstrationen är en del i en 48 timmar lång massaktion i centrala Stockholm och att de är coronasäkra.

Annons

Annons

Övervakar med drönare i helgen

Mot bakgrund av fredagens aktioner har polisen beslutat om kamerabevakning med obemannade flygfarkoster (UAS) i centrala Stockholm under helgen. I området kring Stockholms slott, Riksdagen och Sergels torg kommer polisen att använda UAS som ett komplement till patrullering och bilderna kommer användas för att utreda, förebygga och förhindra brott och ordningsstörningar.

Vi har haft flera ordningsstörningar i Stockholm under dagen i dag och det finns uppgifter om att det kommer att pågå under helgen. Användning av UAS är ett stöd för oss i det arbetet, säger Åsa Wallentin.

Under fredagen inledde också klimataktivister en aktion vid Preems raffinaderi i Göteborg, i protest mot företagets planerade utbyggnad i Lysekil. Ett fyrtiotal aktivister satt enligt Göteborgs-Poste n på vägen och blockerade infarten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons