Kamp mot strukturell rasism i USA prisas

Bryan Stevenson.
Bryan Stevenson.
USATT

Han har kämpat i decennier mot rasism inom USA:s rättssystem. Hon strider outtröttligt för politiska fångar och kvinnor i repressionens Iran.

Juristerna Bryan Stevenson och Nasrin Sotoudeh är två av årets Right Livelihood-pristagare.

Annons

Annons

Nasrin Sotoudeh.
Nasrin Sotoudeh.

De totalt fyra pristagarna har kampen för jämlikhet, demokrati, rättvisa och frihet gemensam, enligt Right Livelihood.

"Genom att utmana orättvisa rättssystem och diktatoriska regimer stärker de mänskliga rättigheter, ger kraft åt civilsamhället och belyser institutionaliserade övergrepp", säger den Stockholmsbaserade stiftelsens chef Ole von Uexküll i ett uttalande.

Den amerikanske medborgarrättsjuristen Bryan Stevenson prisas för "sin inspirerande strävan" att försöka säkerställa lika rättigheter för alla i landets straffrättsliga system.

Räddat 140 dödsdömda

Genom att arbeta för att samhället bearbetar sin våldsamma och rasistiska historia försöker han förändra de strukturer som exempelvis leder till att fattiga och svarta amerikaner döms till orimligt hårda straff.

Hans organisation Equal Justice Initiative (EJI) företräder även människor som dömts till döden. EJI har sedan starten 1989 bidragit till att över 140 människor släppts eller fått strafflindring för felaktiga dödsdomar.

Juristen Nasrin Sotoudeh prisas för att genom "sin orädda aktivism" försvara rättigheterna för politiska fångar, oppositionsaktivister och kvinnor och barn som drabbas av den iranska regimens repression.

Annons

Annons

Fängslad för sin kamp

Hon har bland annat försvarat flera aktivister som greps då myndigheterna slog ner hårt mot de regeringskritiska protesterna 2009. Trots att hon sitter fängslad för sitt arbete fortsätter hon kampen för en fungerande rättstat, skriver Right Livelihood-stiftelsen.

De andra två pristagarna är den belarusiske demokrati- och människorättsaktivist Ales Bjaljatski, som driver landets ledande människorättsorganisation Vjasna, och advokaten Lottie Cunningham Wren i Nicaragua som försvarar ursprungsbefolkningens lagliga rätt till mark och naturresurser.

Pristagarna tilldelas en miljon kronor var.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons