A-
A+

Kan bli tomma läktare – trots positivt besked

Elitserien i speedway drar igång den 1 juni. Arkivbild.
Elitserien i speedway drar igång den 1 juni. Arkivbild.
SpeedwayTT

Den 1 juni startar elitserien i speedway och samma dag lättas publikrestriktionerna i Sverige.

Men om det blir publik är osäkert, på grund av regeringens sena besked.

Det ligger helt i tillståndsgivares och myndigheters händer, säger Mikael Holmstrand, ordförande i ligaorganisationen Elitspeedway Sverige (ESS).

Annons

Annons

Annons

Annons

Från den 1 juni lättar regeringen på restriktionerna för offentliga tillställningar. Då kommer 500 personer tillåtas på utomhusevenemang med anvisade sittplatser.

Samma dag inleds elitserien i speedway som egentligen var tänkt att starta den 4 maj, men som sköts upp på grund av restriktionerna. Förhoppningen är att kunna släppa in 500 åskådare i premiären – något som det sena beskedet kan sätta stopp för.

Klubbarna har nämligen inte kunnat sälja biljetter eller ansöka om tillstånd förrän ett definitivt beslut tagits. Mikael Holmstrand, ordförande i ESS, säger att lokala polismyndigheter inte kan pröva tillstånden förrän den 1 juni, samma dag som de första tre matcherna i elitserien körs.

Vi hade hoppats att regeringens besked skulle vara så tydligt att man kunde ge ett förhandsbeslut, säger han.

"Omöjliggör planeringen"

I stället får man vänta till premiärdagen.

Vilket omöjliggör planeringen, som man hade önskat.

Klubbarna är ändå redo för att ta emot publik, och om det blir verklighet kan elitseriepremiären bli det första stora idrottsevenemanget med större åskådarantal sedan restriktionerna trädde i kraft.

Vi är förbereda så gott vi kan, det ligger helt i tillståndsgivares och myndigheters händer, säger Holmstrand.

Han är trots allt nöjd med beskedet att ligan äntligen kan öppna upp för publik, även om det inte blir i premiären. Det kan bli en räddning för sporten.

500 är en bra start för oss, det gör att vi med övriga kostnadsbesparingar och stöd kan överleva den här säsongen, säger han.

Annons

Annons

"Finns ingen logik"

Holmstrand hade, precis som exempelvis fotbollen, däremot önskat att regeringen skulle anpassat publiknivåerna efter evenemang. Han trycker på att speedway utövas utomhus och på stora ytor.

De (regeringen och Folkhälsomyndigheten) har valt att jobba med fasta tal, vilket inte är rimligt. Det borde vara kopplat till arenans kapacitet, säger han.
500 personer på en liten arena och Friends arena är inte samma sak, men det är vad som gäller. Det finns ingen logik i det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!