A-
A+

Kanada: Statyer välts i vrede över döda barn

Ordet 'kolonisatör' och blodröda handavtryck pryder basen där en staty av upptäcktsresanden James Cook, som vältes i torsdags, stod.
Ordet "kolonisatör" och blodröda handavtryck pryder basen där en staty av upptäcktsresanden James Cook, som vältes i torsdags, stod.
KanadaTT

Ilskan i Kanada växer över den senaste tidens upptäckter av kvarlevor efter över tusen barn från ursprungsbefolkningen i omärkta gravar.

På nationaldagen vältes bland annat två statyer föreställande brittiska drottningar, rapporterar BBC.

Annons

Annons

'Indigenous lives matter', 'ursprungsbefolkningens liv spelar roll', står skrivet på en skylt under en manifestation i en referens till Black lives matter-rörelsen.
"Indigenous lives matter", "ursprungsbefolkningens liv spelar roll", står skrivet på en skylt under en manifestation i en referens till Black lives matter-rörelsen.

En stor staty föreställande den tidigare brittiska regenten Victoria samt en mindre staty föreställande den nuvarande drottningen Elizabeth vältes i Winnipeg i torsdags.

Hon (drottning Victoria) betyder inget för mig mer än att politiken och kolonialismen hon stod för fortfarande styr oss fram till denna minut, säger Belinda Vandenbroeck, en överlevare från en katolsk internatskola, till tv-kanalen CBC.

I Montreal vältes en staty föreställande den brittiske upptäcktsresanden James Cook. På många platser i landet ställdes nationaldagsfirandet – som är kopplat till kolonialtiden – in och ersattes av minnesstunder och protester.

Kvarlevorna efter omkring 1 150 barn i omärkta gravar har upptäckts vid före detta katolska internatskolor i Kanada, som är en tidigare brittisk koloni och än i dag en del av Samväldet. Kanada blev helt självständigt från Storbritannien först 1982.

Den brittiska regeringen fördömer vältningen av statyerna, men uttrycker medlidande.

"Våra tankar är med Kanadas ursprungsbefolkning efter de här tragiska upptäckterna och vi följer utvecklingen i den här frågan noga och fortsätter att hålla kontakt med Kanadas regering om detta", säger en talesperson för regeringen.

Mellan 1831 och 1996 tvingades 150 000 barn från ursprungsbefolkningen att gå på internatskolor. Där utsattes många för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!