A-
A+

Kanada utreder kinesiska "polisstationer"

Kanada ser allvarligt på rapporterna om kinesiska 'polisstationer' i landet. Arkivbild.
Kanada ser allvarligt på rapporterna om kinesiska "polisstationer" i landet. Arkivbild.
Kanada/KinaTT

Kanadensisk federal polis ska utreda de så kallade polisstationer som Kina uppges ha upprättat i landet. Polisen ser mycket allvarligt på utländska hot mot invånare i landet.

Annons

Annons

Det här är ett skandalöst intrång på kanadensisk suveränitet, säger den konservative parlamentsledamoten Michael Chong till etermediebolaget CBC.

Kinesisk polis har öppnat fler än 50 stationer i mer än 20 länder, bland annat i Sverige, visar en rapport av organisationen Safeguard Defenders som släpptes i september. Bara i Torontos storstadsområde finns tre sådana, enligt CBC.

Den federala polisen RCMP uppger i ett uttalande att de ser "mycket allvarligt på hot mot individer boende i Kanada" och att de är medvetna om att utländska stater kan försöka skrämma eller skada grupper eller individer i Kanada.

Stationerna ägnar sig utåt sett åt konsulära uppdrag, så som att förnya kinesiska körkort för medborgare som bor utomlands, men enligt rapporten jobbar de i själva verket med "övertalningsoperationer" där kineser som uttalat sig kritiskt mot regimen tvingas återvända till hemlandet för att ställas inför rätta.

Det är fullkomligt olagligt under internationell lag. Det är en allvarlig kränkning av territoriell suveränitet, säger Safeguard Defenders Laura Harth till CBC.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.