A-
A+

Kanadas förvandling gav guld: "Surrealistiskt"

Kanadas lagkapten Adam Henrique lyfter VM-bucklan mot skyn efter en dramatisk finalseger över Finland.
Kanadas lagkapten Adam Henrique lyfter VM-bucklan mot skyn efter en dramatisk finalseger över Finland.
IshockeyTT

Kanada blåste Finland på en favorit i repris.

Efter stor dramatik vann Kanada VM-finalen med 3–2 efter förlängning – och tog revansch för finalförlusten 2019.

Det är surrealistiskt, helt galet, jublar målmaskinen Andrew Mangiapane till SVT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Mangiapane utsågs till turneringens mest värdefulle spelare, men det var inte Calgaryforwarden som avgjorde.

Det skötte Ottawas Nick Paul som i en snabb kontring sköt guldmålet efter 6.26 av förlängningen – som spelades tre mot tre – i Arena Riga. Hans andra mål i turneringen.

Finland jagade sitt andra raka VM-guld och en favorit i repris mot Kanada som i sin tur jagade revansch för finalförlusten i Bratislava 2019.

"Fantastisk comeback"

Nu vann Kanada ett spektakulärt VM-guld efter att ha varit uträknat för bara några dagar sedan. Laget vann bara tre av sju gruppspelsmatcher och först efter hjälp från Tyskland, som besegrade Lettland sista gruppspelsdagen, gick "Lönnlöven" till slutspel.

Det var ingen som var nöjd över att vi hade förlorat de tre första matcherna, men vi grävde djupt och gjorde det tillsammans. Det var en fantastisk comeback, säger Mangiapane.

Andrew Mangiapane, Calgary, kom in och satte fart på det kanadensiska målskyttet efter tre spelade matcher. Han slutade på sju mål och elva poäng på sju matcher och fick priset som turneringens mest värdefulle spelare.

Annons

Annons

"Stor besvikelse"

I slutspelet har Kanada glänst och slagit i tur och ordning det ryska laget, USA och så regerande världsmästaren Finland.

VM-guldet var Kanadas 27:e genom tiderna och nationen kliver upp jämsides med Ryssland/Sovjet.

Finland hade ett ribbskott, genom Arttu Ruotsalainen, i början av förlängningen.

Det var en tuff match och vi var nära, vi hade våra chanser, men Kanada var just så där lite bättre i dag. Det är en stor besvikelse, säger Finlands forwardstalang Anton Lundell, som 19 år gammal blev lagets bäste poängplockare med fyra mål och sju poäng, till SVT.

Kanada drog på sig tre utvisningar i första perioden och den andra var något tveksam. Den ledde också till 1–0-målet. Det kom inte i powerplay, men guldskytten Nick Paul hann inte ut från utvisningsbåset när Mikael Ruohomaa, till vardags i ryska Novosibirsk, blev lämnad fri framför mål och överlistade kanadensiske målvakten Darcy Kuemper.

I den andra drabbades Finland av två raka utvisningar och Maxime Comtois kunde kvittera efter 4.26. Kanada hade dessförinnan haft två stolpskott, däribland från Comtois.

Kanada hade en 2–1-puck inne också, från Adam Henrique, men Finland utmanade målet med coach's challenge för offside och fick rätt.

1–0-skytten Ruohomaa var inblandad även i ledningsmålet i tredje perioden med en assistpoäng. Backen Petteri Lindbohm sköt 2–1 efter 5.27 av tredje perioden sedan Jere Sallinen skymt Kuemper.

Men Kanada kom tillbaka en gång till – återigen i numerärt överläge.

Lagkaptenen Adam Henrique gjorde 2–2 från nära håll efter 12.37 när Ruohomaa satt utvisad. Den här gången fick han målet godkänt.

Ett mål som blev början till slutet för Finland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!