A-
A+

Kändisar och mat på TV4 i höst

Eric Gadd och Maja Ivarsson deltar i 'Sveriges mästerkock VIP'.
Eric Gadd och Maja Ivarsson deltar i "Sveriges mästerkock VIP".
TvTT

Kända svenskar både tävlar i mat och väcker minnen till liv genom att äta mat. Det är lite av utbudet som TV4 bjuder på i höst.

Det här är nog bland det roligaste vi har gjort, säger Lotta Lundgren om sitt nya program.

Annons

Annons

Petra Mede dejtar historiska pojkvänner på TV4 i höst.
Petra Mede dejtar historiska pojkvänner på TV4 i höst.
Erik Haag och Lotta Lundgren leder både 'En smak på livet' och frågesporten 'Big bang'. Arkivbild.
Erik Haag och Lotta Lundgren leder både "En smak på livet" och frågesporten "Big bang". Arkivbild.
Bröderna Viktor och Anton Juholt.
Bröderna Viktor och Anton Juholt.

Lotta Lundgren och Erik Haag är dubbelt aktuella i höst. Dels med mat- och pratprogrammet "En smak på livet", dels med historiefrågesporten "Big bang".

I "En smak på livet" bjuds en kändis in för att smaka maträtter som har betytt mycket för dem. Tanken är att smakerna och dofterna ska väcka till liv känslor och minnen från det förflutna. Enligt Lotta Lundgren var det ett överraskande lyckat experiment.

Ingen av oss hade kunnat föreställa sig att det var så känslomässigt och avväpnande. Lite tycker jag nog att vi fick träffa de här personerna på ett sätt som de väldigt sällan framträder i offentligheten annars, säger hon.

Gästerna som bjuds in för att smaka på egna versioner av Prousts madeleinekaka är Marianne Mörck, Danny Saucedo, Hanna Hellquist och Jonas Gardell.

Gott har inte varit fokus för matlagningen. Fokus har varit det autentiska och att komma så nära som möjligt, säger Lotta Lundgren.

"Mardrömslikt"

För deltagarna i den nya omgången av "Sveriges mästerkock VIP" är det dock fullt fokus på god mat om de ska kunna imponera på Leif Mannerström, som gör tillfällig comeback i juryn. En av deltagarna är artisten Eric Gadd och i programmet får han utlopp för sitt stora matlagningsintresse.

Det har varit lite av en naiv dröm för mig att vara en sådan där tjusig kock som tävlar i Bocuse d'Or. Jag känner en del duktiga kockar och de är som idoler för mig, säger han.

Samtidigt var programmet en prövning att spela in, berättar han.

Det var mardrömslikt. Jag har bra känsla för mat och jag vet hur det ska smaka, men så ska man göra det på 60 minuter och dessutom gå fram med den till juryn. Det var hemskt ibland alltså.

The Sounds-sångerskan Maja Ivarsson såg programmet som en utmaning.

Tajmingen var ju perfekt för en arbetslös musiker och det är kul att slänga mig in i saker som jag inte vet om jag klarar. Det är också roligt eftersom att många har frågat mig om jag ens kan koka vatten. Det ska bli kul att få slå dem på fingrarna, säger hon.

Annons

Annons

Längtan efter kärlek

I höst är det även premiär för "Min historiske pojkvän", ett humoristiskt kunskapsprogram där Petra Mede testar att vara tillsammans med män ur olika svenska tidsepoker.

Vi får se hur den tas emot. Det finns ett mått av folkbildande ambition i serien och väldigt mycket humor. Förhoppningsvis tycker tittarna att det är intressant, säger Petra Mede.

I serien dejtar hon bland andra 1800-talsbonden Sven (Olof Wretling), en konflikträdd fogde på 1500-talet och en romantisk riddare på medeltiden (Simon J Berger).

Naturligtvis har det ju varit stor skillnad mellan rika och fattiga, men vissa grundbehov och drömmar och vår längtan efter kärlek är densamma mellan alla människor i alla tider, säger Mede.

Juholt-bröder bygger Lego

I höst återkommer också flera trotjänare på kanalen. "Idol"-säsongen drar snart igång. Anis Don Demina tar plats som programledare bredvid Pär Lernström och nya medlemmen Katia Mosally tar plats i juryn.

En ny omgång av svenska "Bachelor" står för dörren och 20 tjejer ska kämpa om de två ungkarlarnas gunst. Programledare är återigen Malin Stenbäck.

Mauri Hermundsson leder precis som förra året lekprogrammet "Lego masters", där deltagarnas färdigheter i Legobygge ställs mot varandra. Deltar den här gången gör bland andra Håkan Juholts söner Viktor och Anton Juholt.

Många av höstens TV4-profiler medverkar när kanalen presenterar sitt utbud i en specialversion av "Hellenius hörna".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!