A-
A+

Kanslerkandidat anklagar medier för sexism

Annalena Baerbock kan bli Tysklands nästa förbundskansler i valet i september. Arkivbild.
Annalena Baerbock kan bli Tysklands nästa förbundskansler i valet i september. Arkivbild.
TysklandTT-Reuters

Kan en kvinna med barn verkligen styra Tyskland?

Den frågan ställer sig tyska medier, enligt De grönas kanslerkandidat Annalena Baerbock – spörsmål som hon menar att Angela Merkel aldrig behövde utstå.

Annons

Annons

"Du är kansler och är mitt i förhandlingar när du plötsligt får ett telefonsamtal från dina barn – svarar du?"

Frågan från tidningen Bilds reporter är bara en av många som fått den tyska kanslerkandidaten Annalena Baerbock att tröttna. Upprepade frågor om hur 40-åringen ska balansera familje- och yrkesliv om hon blir vald till landets förbundskansler om knappa tre månader har fått en intensiv debatt om sexism och förlegade stereotyper att blossa upp i Tyskland.

Jag känner ofta – och får det ofta sagt till mig – att det är en belastning att jag, en 40-årig kvinna med unga barn, står som kanslerkandidat, kommenterar Baerbock kontroverserna i en intervju med modemagasinet Brigitte.

"Saknar motstycke"

I ett populärt politiskt tv-program tillfrågades Baerbock om hon valdes till miljöpartiet De grönas kandidat på grund av att hon är kvinna. Hon har även anklagats för att ha fått betalt för nakenbilder – fotografier som senare visade sig porträttera en rysk modell som liknar kanslerkandidaten.

Hatkampanjen mot Baerbock saknar motstycke i tysk valhistoria och överstiger vida allt som vi har sett gentemot Merkel, säger Michael Butter vid universitetet i Tübingen till Reuters.

Utöver sexistiska frågor plågas Baerbock redan av diskussioner om ett friserat cv och bristande redovisning av extrainkomster – anklagelser som hon upprepade gånger förnekat.

Annons

Annons

Dalande siffror

Miljöpartiet De gröna låg fram till nyligen jämsides med Angela Merkels kristdemokrater (CDU/CSU) i opinionen och Annalena Baerbocks chanser att bli landets nästa förbundskansler såg goda ut. Den senaste tiden har dock partiets siffror dalat kraftigt och CDU/CSU-kandidaten Armin Laschet ser därmed ut att ligga bäst till i kampen om att få efterträda Merkel.

Även Laschet har försvarat sin konkurrent och kallat mediernas frågor "opassande".

Baerbock, som i sin ungdom var trampolingymnast på elitnivå, är statsvetare och jurist med inriktning på internationell rätt. Hon har tidigare bland annat varit ordförande för partidistriktet i Brandenburg och vann i april striden mot partikollegan Robert Habeck om att bli De grönas kandidat inför höstens förbundsdagsval.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!