A-
A+

Känslig votering om Kapitoliumkommission

Kapitolium syns bakom en avspärrning. Fotot är taget en dryg vecka efter attacken mot kongressbyggnaden i januari.
Kapitolium syns bakom en avspärrning. Fotot är taget en dryg vecka efter attacken mot kongressbyggnaden i januari.
USATT

Ska den dödliga stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium i januari utredas av en oberoende, partiöverskridande kommission? Representanthuset står i begrepp att rösta i frågan.

Annons

Annons

Kommissionen väntas få grönt ljus, eftersom Demokraterna har majoriteten i kammaren och över 20 republikaner uppgett att de tänker rösta med dem.

Men minoritetsledare Kevin McCarthy stödjer inte förslaget, vilket får många att tveka. Voteringen har alltmer kommit att ses som ett lojalitetstest gentemot expresident Donald Trump, som fortfarande har ett starkt grepp om Republikanerna och deras väljare.

Rapport i år

Många av dem som gick till angrepp mot kongressen den 6 januari var anhängare till Trump och kort före angreppet höll han ett tal där han uppmanade dem att "fajtas utav helvete". Senare ställdes Trump inför riksrätt, anklagad för anstiftan till uppror, men friades.

Lagförslaget om att bilda en kommission för att utreda händelserna har lagt fram av den demokratiska ordföranden i utskottet för inrikes säkerhet, Bennie Thompson, samt John Katko som är utskottets högst rankade republikan. De har hämtat inspiration från den kommission som bildades efter 11 septemberattackerna, och föreslagit en grupp med tio medlemmar med rätt att utfärda lagligt bindande kallelser. En rapport ska vara färdig vid årets slut.

Annons

Annons

Oklart i senaten

Efter omröstningen i representanthuset går förslaget över till senaten. Där är maktbalansen mycket jämn, 50-50, och det är oklart om Demokraterna kan samla de 60 ja-röster som krävs. En handfull republikaner har hittills signalerat att de är för men minoritetsledare Mitch McConnell motsätter sig kommissionen, rapporterar Politico.

Fem människor miste livet i samband med Kapitoliumattacken. Justitiedepartementet, som också utreder stormningen, har åtalat över 400 personer för olika brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!