Känslosam pallplats för Shiffrin

Mikaela Shiffrin blev tvåa i sin comeback efter 300 dagar utan tävling.
Mikaela Shiffrin blev tvåa i sin comeback efter 300 dagar utan tävling.
AlpintTT

Mikaela Shiffrin var tillbaka efter 300 dagar. Då gjorde det inte så mycket att Petra Vlhova vann säsongens första slalomduell.

Jag har undrat sedan i februari om jag ens skulle komma tillbaka alls, säger Shiffrin efter andraplatsen i Levi.

Annons

Annons

Sedan Frida Hansdotter vann i Flachau i januari 2017 har ingen annan än Petra Vlhova eller Mikaela Shiffrin vunnit i slalom i världscupen.

Att de båda 25-åringarna skulle göra upp även i premiären i finländska Levi var därför väntat.

Efter Mikaela Shiffrins långa tävlingsuppehåll – 300 dagar – fanns dock vissa frågetecken. Amerikanskan hade inte tävlat sedan hennes pappa hastigt gick bort i februari och missade storslalompremiären på grund av en ryggskada.

Men det blev ändå en väldigt känslosam andraplats i comebacken, bara 18 hundradelar bakom den slovakiska rivalen.

Det är väldigt speciellt för mig. Det har inte varit helt lätt. Jag vet inte när det blir bättre, men varje dag är som en känslomässig berg-och-dalbana, säger Mikaela Shiffrin till SVT.
Efter först åket kände jag att jag så gärna villa smsa min pappa och få ett svar. Men så är det lite varje dag just nu.

"Vågade inte drömma"

Petra Vlhova, som vann slalomcupen under Shiffrins frånvaro förra vintern, tog ledningen redan i första åket, men bara med 15 hundradelar.

Det andra åket – satt av en av Vlhovas tränare – blev oerhört jämnt. Till slut lyckades dock slovakiskan dryga ut ledningen med några hundradelar till och hålla undan.

Jag vågade inte drömma om att jag skulle komma på pallen, för jag var inte säker på att det var möjligt, säger Shiffrin efteråt i en kommentar via det amerikanska skidförbundet.
Jag har undrat sedan i februari om jag ens skulle komma tillbaka alls. Så att bara komma till start är det bästa jag kunde göra.

Österrikiskan Katharina Liensberger slutade trea, 57 hundradelar efter Vlhova.

Annons

Annons

Inga svenskor

På grund av ett covid-19-fall på ledarsidan tidigare i veckan fick inga svenskar starta i premiären.

Samtliga åtta svenska åkare, inklusive Anna Swenn-Larsson som var en av förhandsfavoriterna, sattes i karantän på varsitt hotellrum i torsdags och portades från både lördagens och söndagens slalom i Levi.

Jag var glad att det var två tävlingar den här helgen. Men nu är det ju det värsta som kunde hända. Det är en femtedel av vår slalomsäsong som bara rycks ifrån en, sade Anna Swenn-Larsson till TT under fredagen.

På lördagen fick den svenska truppen till slut lämna Levi, för hemfärd till Sverige där nya covid-19-tester väntar.

De lämnade Levi för att åka till Norrbotten. Där kommer alla att testas igen, sedan får vi se hur länge de måste vara kvar i karantän, säger landslagschefen Lars Melin till TT.

Nästa tävling i världscupen efter helgens slalomtävlingar är en parallellstorslalom i Lech i Österrike på torsdag.

Planen är fortfarande att åtminstone Sara Hector, en av åkarna som missade Levi, ska delta där.

Vi jobbar på med det. Hon har inte visat något positivt test och är hon negativ 72 timmar innan också så ser jag inga hinder för henne att vara med i Lech, säger Melin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons