A-
A+

Kanye West: Albumet släpptes mot min vilja

Kanye West släppte på söndagen slutligen sitt tionde studioalbum 'Donda'. Arkivbild.
Kanye West släppte på söndagen slutligen sitt tionde studioalbum "Donda". Arkivbild.
MusikTT

Efter många förseningar har till slut Kanye Wests album "Donda" släppts.

Artisten själv uppger att skivbolaget Universal släppte det mot hans vilja.

Annons

Annons

DaBaby (bilden) byts ut av Jay-Z. Arkivbild.
DaBaby (bilden) byts ut av Jay-Z. Arkivbild.

"Universal släppte mitt album utan mitt godkännande och de blockerade 'Jail 2' från att vara med på albumet", skriver han på Instagram.

Låten "Jail" har skapat rubriker under en längre tid. Under sina lyssningspartyn inför skivsläppet spelade Kanye West först upp en version av låten där hans tidigare samarbetspartner Jay-Z gästade på en vers. På senare lyssningspartyn har i stället en version med den kontroversielle rapparen DaBaby spelats.

West har i dagarna dessutom publicerat Instagram-inlägg där det uppges att DaBabys manager stoppat låten från att vara med på albumet. På Spotify finns versionen med Jay-Z med ("Jail"), medan versionen med DaBaby (som går under titeln "Jail 2") förvisso listas som ett spår – men inte går att strömma.

På andra strömningstjänster uppges "Jail 2" alltjämt gå att strömma.

Många gästartister

Valet av DaBaby som gästartist har varit kontroversiellt eftersom han under en konsert tidigare i somras gjorde homofobiska uttalanden, något som han senare har bett om ursäkt för.

I fredags avslöjades det även att Kanye West också samarbetat med den sexbrottsanklagade chockrockaren Marilyn Manson på låten "Jail".

"Marilyn Mansons röst är med på 'Donda', och han kommer att fortsätta att konceptuellt samarbeta med Ye (Kanye West) på 'Donda'-projektet", uppgav en talesperson för Manson till Billboard på fredagen.

Ariana Grande, The Weeknd och Travis Scott är några av de mindre kontroversiella stjärnorna som gästar albumet, liksom Chris Brown, Jay Electronica, The Lox, Young Thug, Pop Smoke, Pusha T, Lil Baby och Kid Cudi, enligt Pitchfork.

Annons

Annons

Många förseningar

"Donda" var först planerat att släppas sommaren 2020, men det flyttades fram till i år. Albumet skulle då ha släppts efter Wests första lyssnarparty som hölls den 22 juli. Nästa datum som blev aktuellt var den 6 augusti, efter det att han hållit sitt andra lyssnarparty i Atlanta. Men även den gången blev det för fansen en väntan som visade sig vara förgäves.

Nästa datum som diskuterades var i stället den 15 augusti, men inget album sågs till. Inte heller i fredags, som var det senaste släppdatumet, dök "Donda" upp. Dagen för den officiella premiären för Kanye Wests tionde studioalbum blev i stället två dagar senare – på söndagen.

"Donda" har fått sitt namn efter Wests mamma, som avled 2007. Hans förra studioalbum "Jesus is king" släpptes för två år sedan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!