Kaos i kampen mot coronaviruset i Madrid

Tre kvinnor med ansiktsmask på en gata i Madrid på torsdagen.
Tre kvinnor med ansiktsmask på en gata i Madrid på torsdagen.
SpanienTT-Reuters

Kampen mot coronaviruset i den svårt drabbade spanska huvudstaden har halkat in i ett mycket rörigt och oklart läge.

En domstol har rivit upp en order från landets regering om att införa en två veckors partiell nedstängning i Madrid och nio omkringliggande städer, eftersom upplägget enligt domstolen bryter mot grundläggande rättigheter.

Annons

Annons

Hälsovårdsminister Salvador Illa har med domstolens beslut fått ännu mer än tidigare att tänka på. Arkivbild.
Hälsovårdsminister Salvador Illa har med domstolens beslut fått ännu mer än tidigare att tänka på. Arkivbild.

Domstolen ger därmed den högerstyrda Madridregionen rätt mot vänsterregeringen med premiärminister Pedro Sánchez i spetsen. Hälsodepartementets påbud innebar bland annat att cirka 4,5 miljoner boende i huvudstaden med omnejd förbjöds att lämna regionen utan giltiga skäl.

Trycket mot regeringen, som redan är enormt på grund av den snabba smittspridningen och pandemins ekonomiska effekter, ökar nu ytterligare.

Vi ska analysera detta domstolsutslag och i dag eller i morgon ska covidarbetsgruppen träffas. . . och vi ska titta på vad vi exakt kan göra, säger Sánchez under ett besök i Algeriet på torsdagen.

Kallar till krismöte

Hälsovårdsminister Salvador Illa har kallat till omedelbara krissamtal med regionens hälsovårdsmyndigheter i ett försök att få rätsida på läget.

Det är just de ekonomiska följderna av en nedstängning som regionen har invänt emot. Men även om regionen fått domstolens stöd uppmanar den ändå befolkningen att hålla sig hemma, inte minst under tredagarsledigheten för att fira landets nationaldag den 12 oktober.

Annons

Annons

Illa drabbat

Antalet smittade i Madrid har skenat till nära 600 per 100 000 invånare, att jämföra med 257 i resten av Spanien – vilket redan är det högsta talet inom EU.

Spanien, med 47 miljoner invånare, är ett av de länder i världen som har drabbats hårdast under coronapandemin, både i våras och sedan smittspridningen tagit fart igen i augusti. Hittills har omkring 835 000 fall rapporterats och över 32 500 personer har avlidit.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons