A-
A+

Kaos i södra Norge efter stormvindar

Många träd har blåst ner i södra Norge. Här syns träd ligga över en väg i Hedalen vid Ringerike under natten mot lördag.
Många träd har blåst ner i södra Norge. Här syns träd ligga över en väg i Hedalen vid Ringerike under natten mot lördag.
NorgeTT-NTB

Krispersonal kallades in i flera norska kommuner sedan stormvindar gjort tusentals abonnenter strömlösa och delar av telefonnätet slagits ut.

Annons

Annons

Stormen slog till mot stora delar av södra Norge på fredagen. Myndigheterna utfärdade en så kallad orange varning och folk uppmanades att hålla sig inomhus och inte ge sig ut på vägarna.

Nedblåsta träd skapade stora problem. I fylkena Viken, Innlandet samt Vestfold och Telemark gick många av basstationerna på reservström och enligt polisen i Innlandet valde flera kommuner att sätta in sin krisberedskap.

Det är en allvarlig situation, sade Hege Frostad Dahle, kommunikationschef på Vestre Viken Helseforetak, till nyhetsbyrån NTB under kvällen.

I dalgångarna Numedal och Hallingdal och i delar av Ringerike, strax norr om Oslo, var såväl Telenors som Telias telefonnät utslagna.

Räddningstjänst och polis hade under fredagen fullt upp med att ta hand om nedblåsta träd som spärrat av vägar.

"Vi får jättemånga meddelanden om instängda bilar och personer. Brandförsvaret jobbar sig upp och ner för E16 från Nes i Ådal. Till er som sitter i bilar och väntar på hjälp: vi är på väg", skrev räddningstjänsten på Twitter.

Sent på fredagskvällen hade ovädret lugnat ner sig, men fortfarande var runt 20 000 abonnenter utan ström, enligt NTB.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.