A-
A+

Kaos på Kabuls flygplats – USA: "Åk inte dit"

Talibaner patrullerar i Afghanistans huvudstad Kabul.
Talibaner patrullerar i Afghanistans huvudstad Kabul.
AfghanistanTT

Kaos präglar flygplatsen i Kabul.

Tusentals civila afghaner trängs vid talibanernas vägspärrar i hopp om en plats på ett plan ut ur landet.

Undvik området, manar USA.

Annons

Annons

Evakuerade barn väntar på att flygas ut ur det talibankontrollerade Afghanistans huvudstad Kabul.
Evakuerade barn väntar på att flygas ut ur det talibankontrollerade Afghanistans huvudstad Kabul.
Webbkarta
Webbkarta
Talibaner patrullerar Kabuls gator tidigare i veckan.
Talibaner patrullerar Kabuls gator tidigare i veckan.

Flygplatsen i Kabul kontrolleras fortfarande av USA. Det ska vara en av få säkerhetszoner som finns kvar i Afghanistan där talibanerna tagit makten.

Men på lördagen kom den amerikanska ambassaden med besked om att säkerheten på väg till flygplatsen inte kan garanteras. Enligt en talesperson för Pentagon finns en hel uppsjö av säkerhetsproblem.

"På grund av eventuella säkerhetshot utanför flygplatsen i Kabul avråder vi amerikanska medborgare från att åka till flygplatsen och råder alla att undvika flygplatsens ingångar för tillfället, såvida man inte fått särskilda instruktioner från en representant från amerikanska myndigheter" står det i ambassadens utskick.

Talibanerna: "Dåligt förberett"

Kaoset vid flygplatsen är inte talibanernas fel, säger en av extremiströrelsens företrädare till Reuters.

Väst kunde ha haft en bättre evakueringsplan, säger han.

När USA:s president Joe Biden höll tal till sina landsmän på fredagen bekräftade han vad bilder från flygplatsen redan övertygat omvärlden om: evakueringen är farlig.

Den utsätter våra soldater för risker och den utförs under svåra omständigheter. Jag kan inte ge några löften om det slutliga resultatet, sade Biden.

2 500 amerikanska medborgare har kunnat lämna Kabul den senaste veckan, enligt uppgifter från USA:s militär. Enligt den amerikanska beräkningen har 17 000 personer kunnat fått hjälp ur landet.

Vi kämpar både mot tiden och platsen. Vi försöker genomföra evakueringar så snabbt och säkert som möjligt, säger försvarshögkvarteret Pentagons talesperson John Kirby.

Exakt hur många amerikaner som finns kvar i Afghanistan kunde Kirby inte meddela på lördagens pressträff.

Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell är det "matematiskt omöjligt" för USA och allierade länder att utrymma de tiotusentals afghaner som hjälpt länderna före den 31 augusti.

I en telefonintervju med AFP säger Borrell att EU framfört klagomål mot USA:s hantering av flygplatsen i Kabul, som enligt Borrell varit överdrivet strikt och hindrat afghaner som bistått europeiska styrkor från att ta sig in.

Annons

Annons

Blev snabbt farligare

Kaoset vid Kabuls flygplats uppges ha försämrats under det senaste dygnet enligt Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide (Høyre).

Vi har gjort det väldigt tydligt för norska medborgare att de måste göra sina egna säkerhetsbedömningar, eftersom vi inte har möjlighet att transportera dem till flygplatsen eller hjälpa dem utanför, säger hon under en pressträff på lördagseftermiddagen.

Enligt ett uttalande från Kreml har Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets dito Recep Tayyip Erdoğan talats vid och kommit överens om hur de två länderna ska agera mot Afghanistan hädanefter. Fokus ska ligga på att förhindra terrorism och bekämpa narkotikahandeln, enligt uttalandet.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel har talat med Erdoğan. De två är eniga om att evakuering är den viktigaste frågan för närvarande, säger hennes talesperson.

Likt USA avråder Tyskland sina medborgare från att ta sig till flygplansområdet på grund av säkerhetsläget.

Framtida styret oklart

Världens ögon riktas mot extremiströrelsen, som överraskat många med sitt snabba maktövertagande. Hur de kommer att styra landet beräknas inte meddelas än på ett par veckor. Uppgifter om att utländska medborgare tillfångatagits av talibanerna nekas av extremiströrelsen.

Men vi frågar ut några av dem innan de lämnar landet, säger talibanföreträdaren till Reuters.

Talibanledaren mulla Abdul Ghani Baradar beräknas vara en viktig aktör i att bestämma hur landet hädanefter ska styras. Han har lämnat Qatar och återvänt till Kabul för samtal om det nya styret, skriver nyhetsbyrån AFP.

Baradar satt i fängelse i Pakistan mellan 2010 och 2018 men har därefter varit chef för talibanernas politiska kansli i Doha, där fredssamtal med bland andra USA hållits.

Nu ska Baradar fördela ansvaret för bland annat säkerhetsfrågor och landets ekonomi samt möta lokala ledare, företrädare för tidigare regeringar, religiösa ledare och krigsherrar, enligt medieuppgifter.

Vill verka mjukare

Den senaste veckan har talibanerna ansträngt sig för att framstå som mjukare och mer inkluderande än under det tidigare väldet 1996–2001. Då förbjöds kvinnor att röra sig utanför hemmen utan manligt sällskap, offentliga avrättningar var vanliga och musik bannlystes.

Men i veckan har uppgifter om våldsamheter kommit fram, talibanerna rapporteras bland annat ha öppnat eld under en demonstration och vid ett nationaldagsfirande.

Enligt en rapport från det norska analyscentret Rhipto letar talibanerna upp personer som har arbetat för den tidigare afghanska regeringen eller med utländska styrkor i Afghanistan och straffar dem, eller deras familjer, enligt "sin egen tolkning av sharialagarna".

Talibanföreträdaren som Reuters talat med medger att ledningen hört talas om "illdåd och brott" mot civila. Han lovar att ansvarsutkrävande kommer att ske även i de egna leden.

Om talibaner orsakar dessa rättsliga problem kommer de att utredas, säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!