A-
A+

Kapaciteten finns – men hur är Hectors form?

Sara Hector kör för VM-medalj i torsdagens storslalom.
Sara Hector kör för VM-medalj i torsdagens storslalom.
VinjettMéribel, TT:s utsände

Kapaciteten har hon kvar – och på den punkten råder inga som helst tvivel.

Men hur är formen?

Bättre, säger Sara Hector.

Men bra nog för att rå på de främsta konkurrenterna i torsdagens storslalom i alpina VM i Méribel?

Annons

Annons

Det som var lätt och enkelt förra säsongen har inte varit lika självklart den här vintern.

Då: Tre segrar i världscupen och ytterligare tre besök på prispallen, tvåa i storslalomcupen och allt toppat med OS-guldet i disciplinen i de iskalla kinesiska bergen.

Nu: En stark start följdes av en betydligt svagare och inte blev det bättre av att hon drog på sig en förkylning. En andraplats och två tredjeplatser är vinterns sportsliga facit i världscupen.

Många starkare i vinter

Så den som vill sätta stämpeln på Sara Hector som en av de stora favoriterna i storslalomen får motivera sig grundligt. Prestationerna i världscupen den här säsongen lägger henne först på sjätte plats i storslalomcupen.

Mikaela Shiffrin toppar överlägset med 600 poäng och vinster i Semmering (2), Kranjska Gora och Kronplatz (2). Lara Gut-Behrami, Marta Bassino, Petra Vlhova och Federica Brignone har också överlag stått för starkare insatser.

Hector har öppet gått ut med att hon var mentalt trött och ur slag runt årsskiftet och att det satte sig i ett naggat självförtroende.

Det var några tuffa veckor och säsongen har varit lite upp och ner. Men nu gäller det bara att göra det bästa varje dag, i nuet, säger hon i en intervju med SVT.

Därför var tredjeplatsen i Kronplatz i slutet av januari viktig, sportsligt som psykologiskt.

Annons

Annons

Vill öka dynamiken

TT: Vad har du lagt tonvikt på under träningen fram till VM?

Jag har fokuserat mycket på tajming och tekniska detaljer. Att öka dynamiken mer i åkningen. Det har blivit lite för statiskt ett tag.

Bara den som vunnit ett mästerskapsguld vet hur det känns, vad som krävs och vad det innebär i fråga om sinnesro. OS-guldet i Yanqing gav Sara Hector ära och berömmelse men också nya perspektiv.

Tävlingsinstinkten är intakt. Den heta viljan att vinna finns kvar och hon bär numera också på vissheten att den dag allt stämmer kan hon slå alla andra. Den dagen vill hon möta igen.

TT: Är det en lika stor grej som tidigare att komma till ett mästerskap eller är du mer avslappnad, vet vad det handlar om och viktigast av allt: du vet att du kan vinna?

En kombination, kanske. Det är lite både ock. OS-guldet gjorde mig kanske lite mer avslappnad, men mästerskap är fortfarande en stor grej och en stor möjlighet att göra bra i från sig.

"Hålla fokus"

TT: En fråga om att hitta rätt balans?

Så är det verkligen. Men det är inte lätt. Verkligen inte. Man får jobba hela tiden med det, så klart.

TT: Vad blir utmaningarna under torsdagen?

Hålla fokus hela dagen och få till det tekniskt på ett sätt som jag inte fick i parallelltävlingen.

Storslalomens första åk är 09.45, det andra 13.30.

Sara Hector startar som tvåa, med Mikaela Shiffrin direkt efter sig. Övriga svenska startnummer: 27) Estelle Alphand, 35) Hilma Lövblom, 37) Hanna Aronsson Elfman.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.