A-
A+

Kapitoliums säkerhet i fokus efter påkörning

Polis och räddningstjänst utanför Kapitolium i USA:s huvudstad Washington DC sedan två poliser blivit påkörda.
Polis och räddningstjänst utanför Kapitolium i USA:s huvudstad Washington DC sedan två poliser blivit påkörda.
USATT-AFP-Reuters

Utan förvarning rammade bilföraren de två poliserna utanför den amerikanska kongressbyggnaden i Washington DC.

Enligt polis misstänks händelsen inte vara terrorrelaterad, men dådet sätter åter fokus på säkerhetsläget vid Kapitolum.

Annons

Annons

Kapitolium flaggar på halv stång.
Kapitolium flaggar på halv stång.

Det var på fredagseftermiddagen lokal tid som en man i en bil försökte forcera de säkerhetsspärrar som är uppsatta runt kongressbyggnaden.

Två poliser kördes på, en av dem så illa att han avled av sina skador.

Efter att bilen stannat hoppade mannen ur, med en kniv i handen. Han uppges ha gått till attack mot andra poliser på plats – trots uppmaningar om att släppa kniven. De sköt då mot honom och han avled senare.

Flaggar på halv stång

Kapitolium och intilliggande byggnader stängdes ned i samband med dådet och nationalgardet kallades till platsen. Men redan två timmar senare lättades nedstängningarna. Enligt polis finns det inget som talar för att attacken är terrorrelaterad.

Gärningsmannen har identifierats som en man i dryga 20-årsåldern. Hans syskon säger att han har haft psykiska problem och det finns uppgifter om att han tampats med arbetslöshet, enligt medier. Sociala mediejättarna Facebook och Instagram stängde hans profiler efter dådet.

Representanthusets talman Nancy Pelosi beordrade under fredagen att alla Kapitoliums flaggor ska halas till halv stång. Senare på dagen sade president Joe Biden att även Vita huset ska hala flaggorna.

Vi vet vilken svår tid det har varit för Kapitolium, alla som arbetar där och de som skyddar byggnaden, sade Biden.

Annons

Annons

"Extremt svår tid"

Händelsen lär utlösa en debatt om säkerhetsläget i och omkring Kapitolium. Det har gått mindre än tre månader sedan byggnaden stormades av ilskna anhängare till expresident Donald Trump, en attack som resulterade i att minst fem människor, varav en polis, miste livet.

Efter stormningen den 6 januari höjdes bevakningen av kongressbyggnaden märkbart, men de senaste veckorna har myndigheterna dragit ned något på säkerheten där. Bland annat har antalet nationalgardister på plats minskat och det staket som omgärdade hela byggnaden tagits bort.

Men ett antal permanenta barriärer finns kvar och samtliga vägar som leder mot Kapitolium bevakas av såväl polis som nationalgardet. Och säkerhetspersonalen är på helspänn, säger Yogananda Pittman, tillförordnad chef för kongresspolisen, på en presskonferens. Pittman var märkbart berörd av det inträffade.

Det har varit en extremt svår tid för polisen här efter händelserna den 6 januari och efter vad som hände här i dag.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!