A-
A+

Kapten Johansson sänkte guldjagande AIK

Halmstads Andreas Johansson, tvåa från vänster, jublar med lagkamrater efter 1–0 i torsdagens match mot AIK.
Halmstads Andreas Johansson, tvåa från vänster, jublar med lagkamrater efter 1–0 i torsdagens match mot AIK.
FotbollTT

Andreas Johansson, 39, har spelat närmare 400 allsvenska matcher, men han gör sällan mål.

Halmstads ålderman väljer sina tillfällen med omsorg.

1–0-målet mot guldjagande AIK gav tre blytunga poäng i bottenstriden.

Jag har gått och väntat på det, säger Johansson.

Annons

Annons

För AIK var det fjärde raka uddamålsförlusten på bortaplan och drömmen om ett SM-guld blir allt mer avlägsen. Måndagens nederlag gör att Solnalaget är fyra i tabellen, fyra poäng bakom serieledande Malmö FF. Även Djurgården och Elfsborg ligger före i nuläget, med fyra omgångar kvar att spela.

Jag är jättebesviken. Alla är jättebesvikna över den här förlusten, säger AIK:s tränare Bartosz Grzelak till Discovery+.

"Kanske satt sig i huvudet"

Senaste AIK-segern på bortaplan kom mot Sirius den 16 augusti. Grzelak har svårt att svara på varför man under hösten inte fått till det utanför Friends arena.

Efter ett tag kanske det har satt sig i huvudet, fotboll är ett mentalt spel. Och när vi släpper in första målet, och vi vet med oss att vi har problem att skapa tillräckligt många målchanser, då tror jag att det blir en tuff uppförsbacke.

Roligare då för Halmstad. Magnus Haglunds gäng hotas fortfarande av den negativa kvalplatsen, men 1–0-segern var ett nytt styrkebesked från det halländska kollektivet, som i och med detta tagit poäng mot alla topplagen i serien.

Det är helt fantastiskt. Det är helt obeskrivligt, säger Halmstads målvakt Malkolm Nilsson Säfqvist till Discovery+ efter sin hållna nolla.

Annons

Annons

Veteranen avgjorde

Han var en av de stora hjältarna i hemmalaget. Men den störste hette Andreas Johansson, lagets kapten och 39-årige mittbacksveteran. Han har gjort 396 allsvenska matcher och brukar snitta max ett par mål per säsong.

Årets första sparade han till måndagskvällen.

Det var skönt. Jag brukar göra ett eller två per säsong, så jag har gått och väntat på det. Det kom lägligt, säger Andreas Johansson.

En skott utifrån styrdes på Halmstads Samuel Kroon, och AIK:s målvakt Budimir Janosevic gjorde en strålande reflexräddning – till ingen nytta. På returen kastade sig Johansson fram och stötte in 1–0.

Det var det sista som hände i första halvlek, och mer behövdes inte för att komma undan med segern.

Det brukar vara sådana mål jag gör, ett par meter från mållinjen, säger Johansson.

För Halmstad innebar det tre mycket viktiga poäng och man lämnar över kvalplatsen till Degerfors, som samtidigt förlorade hemma mot IFK Göteborg. HBK är tolva i tabellen med 30 inspelade poäng, lika många som Sirius närmast bakom. Degerfors har 28 poäng.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.