Karlsson: "Fördel att köra Tour de Ski"

Frida Karlsson, Sollefteå SK, under landslagets internlopp på torsdagen.
Frida Karlsson, Sollefteå SK, under landslagets internlopp på torsdagen.
SkidorTT

Frida Karlsson utklassade alla när de svenska längddamerna tävlade för första gången på tre veckor.

Nu längtar hon efter internationellt motstånd. Och tror att Sveriges beslut att köra Tour de Ski, tvärtemot Norge, är det rätta inför VM.

Jag tror att det är en fördel för oss som tävlar där, säger Karlsson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det saknades visserligen internationella konkurrenter att förhålla torsdagens prestation till, men nog pekar mycket på att Frida Karlssons form är strålande trots det långa tävlingsuppehållet.

I landslagets internlopp i Östersund, 10 kilometer klassisk stil, gick Karlsson som vanligt ut stenhårt och såg sedan inte ut att mattas. Tvärtom. Därför blev den tänkta duellen med Ebba Andersson inte särskilt spännande. Redan efter fem kilometer hade Karlsson en ledning på 11,5 sekunder och i mål hade avståndet ner till tvåan Andersson vuxit till hela 27,1 sekunder. Moa Olsson blev trea, 1 minut och 35 sekunder bakom Karlsson.

Jag tyckte att jag öppnade offensivt, med bra tryck, och jag kände att jag återhämtade mig bra i utförsbackarna. Så jag är väldigt nöjd. Jag kände att kroppen svarade bra. Jag fick verkligen det svaret jag ville ha i dag, säger Frida Karlsson på den digitala pressträffen efter loppet.

"Hoppades på mer tryck"

Ebba Andersson var också hyfsat nöjd med sin prestation, men medgav att hon den här dagen var chanslös mot Karlsson.

Jag är nöjd med vissa detaljer under loppet. Sedan hade jag känslomässigt kanske hoppats på att ha lite mer tryck i kroppen. Men det är ändå en bra grundnivå för att jobba vidare på in mot Tour de Ski, säger Andersson.
Men just i dag var Frida betydligt vassare, hon visade upp väldigt stark åkning. I dag hade jag inte så mycket att sätta emot.

Annons

Annons

Ersätter världscupen

Veckans interntävlingar i Östersund har tagits fram för att ersätta årets återstående världscuphelger, som Sverige valt att inte åka till på grund av coronapandemin. Nästa internationella tävling blir i stället Tour de Ski efter årsskiftet. Dit kommer Sverige, till skillnad mot exempelvis Norge, att skicka åkare.

Att ställa upp i touren är helt rätt sett till förberedelserna inför VM i Oberstdorf i månadsskiftet februari–mars, säger Frida Karlsson.

Vi skulle inte åka om vi inte kände att det var tryggt att fara, säger Karlsson.
Jag tror att tävling är den bästa träningen. Man får ut mycket mer än bara den fysiologiska biten, man samlar på sig erfarenheter och tränar också på det här taktiska i loppen, som blir allt viktigare. Jag tror att det är en fördel för oss som tävlar.

Kalla saknades

Ebba Andersson tycker att det är svårt att avgöra om det är en fördel, men ser fram emot att köra touren efter att ha gått miste om förra helgens tävlingar i Davos och de kommande i Dresden.

Det finns många vägar att ta för att nå framgång. Men jag är supernöjd att vi har hittat lösningar för att möjliggöra att vi tävlar där. När det inte blev Davos och Dresden hade jag förhoppningar om att få köra touren, så att vi kommer till start är jag jättenöjd över, säger Andersson.

Charlotte Kalla fanns inte med i torsdagens lopp. 33-åringen har ännu inte tävlat den här säsongen efter att ha varit sjuk i covid-19, men planerar att göra comeback på lördag. Då är det 15 kilometer masstart som står på programmet.

Segern i herrarnas 15 kilometer klassiskt gick till samma hushåll som damernas. William Poromaa, sambo med Frida Karlsson, vann klart, 21,6 sekunder före Björn Sandström och 34,9 sekunder före Marcus Ruus. Calle Halfvarsson blev fyra, 41,3 sekunder från segern.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons