Karlsson skrällde i sprint: "Känns häftigt"

Frida Karlsson, här i samband med torsdagens tävling i Östersund, överraskade med en tredjeplats i fredagens sprint.
Frida Karlsson, här i samband med torsdagens tävling i Östersund, överraskade med en tredjeplats i fredagens sprint.
SkidorTT

Att Linn Svahn vann sprinten i Östersund före Jonna Sundling var knappast oväntat.

Desto mer då att en av världens bästa distansåkare knep tredjeplatsen.

Jag är supernöjd med dagen. Det känns häftigt att komma in på upploppet med världens bästa sprintdamer, säger Frida Karlsson efter sin pallplats.

Annons

Annons

Annons

Annons

Frida Karlsson var faktiskt snabbast av alla i kvalet till fredagens klassiska sprint, den andra av landslagets tre internlopp den här veckan. Med tanke på kvaliteten i damlandslaget – Sverige har flera av världens bästa sprintåkare – var det ingen dålig bedrift.

21-åringen har framför allt gjort sig känd som en högklassig distansåkare, men som junior utmärkte hon sig också i sprint, bland annat genom ett JVM-brons 2018.

Jag ogillar att bli satt i det här distansfacket. Jag har ändå sprintat helt okej i junioråldern, säger Frida Karlsson.
Och jag tror att det jag har att utveckla som skidåkare är egenskaper som också kommer göra mig bättre på sprint. Man ser att skidåkningen går mycket mot masstarter och jaktstarter, då är det egenskaper som jag vill utveckla där som också fungerar i sprint.

Karlsson fortsatte att imponera genom att ta sig hela vägen till final. Men där blev motståndet för tufft.

"Det var inte tävling"

Linn Svahn, som vann världscuppremiären i finländska Ruka, och Jonna Sundling, trea i Ruka, var i en klass för sig. In mot upploppet i finalen gled Svahn förbi Sundling, fick innerspåret och därmed en kortare väg mot mål, och det fällde avgörandet. Svahn tog hem segern, strax före Sundling.

Segraren har dock svårt att jämställa loppen i Östersund med en riktig tävling.

Det var bra träning. Det var inte tävling och då gäller det att göra saker så bra som möjligt på vägen. Det kvittar egentligen vem som är snabbast för dagen. Men det var fullt sjå från första till sista stavtag, för Jonna hade en riktigt bra dag, säger Linn Svahn.

Sundling säger att hon struntade i taktiken den här dagen, vilket ledde till att hon fick dra fältet i nästan varje heat.

Det var lite tanken också, att köra på och inte involvera så mycket taktik. Jag ville rejsa ur mig ordentligt. Och när vi kom jämsides på upploppet, då fick jag välja ett spår som var lite långsammare. Vad ska man göra? Jag körde på men hon var jättestark, säger Sundling.

Annons

Annons

Svensson vann herrfinalen

Där bakom krigade Frida Karlsson till sig en lite överraskande tredjeplats, vilket ytterligare visar på hennes fina form just nu. Under torsdagen vann Karlsson 10 kilometer klassiskt i överlägsen stil, och får gälla som klar favorit också i lördagens masstart över 15 kilometer fristil.

Och i ett längre perspektiv hoppas hon kunna få göra framträdanden i sprint också mot internationellt motstånd. Att köra sprint på VM i Oberstdorf efter årsskiftet är däremot inte realistiskt.

Får jag köra någon sprint i världscupen så kommer jag vilja ta chansen. Men Oberstdorf, där det bara är fyra platser, det känns tufft just nu, säger Karlsson.

En som saknades i sprinten var Maja Dahlqvist, som blev tvåa i Ruka. Dahlqvist har valt att lägga allt krut på lördagens masstartslopp.

Oskar Svensson vann herrarnas final efter en stark avslutning där han slog knock på motståndet uppför sista backen och släppte sedan inte in övriga i fajten om segern. Marcus Grate blev tvåa och Johan Häggström trea.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons