A-
A+

Katt- och hundmaten som är snällast mot miljön

Vad vi lägger i missens skål spelar roll för miljön. Arkivbild.
Vad vi lägger i missens skål spelar roll för miljön. Arkivbild.
DjurTT

Genom lägga rätt sorts foder i matskålen kan husse och matte minska miljöpåverkan från deras fyrbenta familjemedlemmar rejält, visar en ny studie.

Annons

Annons

Katters och hundars påverkan på klimat och miljö kan tyckas marginell i det stora hela. Men vilken sorts foder husse och matte pytsar i matskålarna spelar en betydande roll, enligt forskarna bakom studien i vetenskapstidskriften Scientific Reports.

Forskarna, verksamma vid universitetet i São Paulo, Brasilien, påpekar att allt fler hem världen över huserar en katt eller hund. Till exempel finns omkring 77 miljoner hundar och 58 miljoner katter i USA, medan kineserna har 53 miljoner katter och 27 miljoner hundar. I svenska hem finns uppskattningsvis runt 1 miljon hundar och 1,4 miljoner katter.

Och antalet ökar globalt, vilket är en av orsakerna till att forskarna ville undersöka hur katters och hundars matvanor påverkar miljön.

Våtfoder en bov

I studien mättes miljöpåverkan av 618 olika fabrikat av hundmat och 320 fabrikat av kattmat, bland annat när det gäller växthusgasutsläpp, mark- och vattenanvändning och försurande utsläpp.

Och resultatet var tydligt: våtfoder är en betydligt större miljöbov än torrfoder.

En hund på tio kilo, som konsumerar drygt 500 kalorier per dag, orsakar klimatutsläpp på 6,5 kilo koldioxidekvivalenter varje år om den äter torrfoder, jämfört med 828 kilo om den äter våtfoder, enligt forskarnas beräkningar. Som jämförelse orsakar medelsvenskens matkonsumtionen 1,4 ton utsläpp per år, enligt Naturvårdsverket.

Även när det gällde annan miljöpåverkan var torrfodret snällare mot planeten.

Forskarna jämförde även med hemlagad mat vars påverkan på miljön generellt betecknas som "mellanhög".

Annons

Annons

Insekter ny ingrediens?

En förklaring till våtfodrets större miljöpåverkan kan vara att nästan dubbelt så stor del av energiinnehållet kom från animaliska produkter jämfört med torrfodret – 89 mot 45 procent.

Resultaten belyser den stora miljöpåverkan som djurfoder har och behovet av att göra dem mer miljövänliga, framhåller forskarna.

Ett sätt är att hitta alternativa proteinkällor, skriver de, och nämner insekter som en möjlig ingrediens för att göra djurmaten mer miljövänlig.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.