-
+

Katten Larry firar tio år på Downing Street

Larry utanför 10 Downing Street i London. Arkivbild.
Larry utanför 10 Downing Street i London. Arkivbild.
StorbritannienTT

Storbritanniens "förste musjägare" har tjänat tre premiärministrar och fått raggen att resa sig hos kollegan Palmerston på utrikesdepartementet. Nu firar den världsberömde Larry tio år av mjuk diplomati på 10 Downing Street.

Annons

Annons

Larry – uppklädd inför bröllopet mellan prins William och Kate Middleton 2011.
Larry – uppklädd inför bröllopet mellan prins William och Kate Middleton 2011.
Larry bevakar den berömda dörren till 10 Downing Street.
Larry bevakar den berömda dörren till 10 Downing Street.

Som fyraåring kallades han in från ett katthem i kampen mot råttor i premiärministerns residens. Men sedan den 15 februari 2011 har det funnits frågetecken kring huruvida Larry har gjort sig förtjänt av titeln "Förste musjägare".

De första månaderna lyckades han visserligen få tag i tre gnagare, enligt den tidigare premiärminister David Cameron. Men numera går hans dagar mest ut på att välkomna gäster, inspektera säkerhetsarrangemang och undersöka vilka antika möbler som passar bäst för en vilostund – medan hans lösning på husets musproblem fortfarande befinner sig i det "taktiska planeringsstadiet" enligt premiärministerns kontor.

Världskänd

Trots det har katten Larry klamrat sig fast vid makten – och han är numera känd världen över. Pressavdelningen skickar ofta ut honom för att underhålla journalister som häckar utanför dörren och de hälsar honom med såväl klappar som godis.

Larry är premiärministerns katt och har haft Cameron, Theresa May och nu Boris Johnson som ägare. Han har bott på 10 Downing Street lika länge som Tony Blair var premiärminister och det saknas bara ett år för att slå Margaret Thatcher.

2011 presenterades Larry för Barack Obama. Enligt Cameron brukar katten inte vara förtjust i män, men tycktes inte ha något emot den dåvarande amerikanske presidenten.

Han gillade Obama, Obama gav honom en klapp och han var okej med det, sade den tidigare brittiske premiärministern till BBC.

Och även om Larrys mördarinstinkter inte har visat sig i musjakten har han rykt ihop med andra katter i kvarteret. Särskilt omskrivna är hans odiplomatiska duster med Palmerston – som fram till sin pension förra året var stationerad på utrikesdepartementet i närheten.

Annons

Annons

Mjukt PR-trick

I det husdjurälskande Storbritannien är katten Larry en PR-succé som kanske kan få regeringschefen att framstå som en människa närmare folket. En premiärminister – i synnerhet en som har agerat polariserande – kommer att ta varje chans att ge intrycket av att de har något gemensamt, enligt Tim Bale, professor vid Queen Mary University i London.

Inte alla älskar katter, vilket förmodligen är anledningen till att Boris Johnson också har skaffat hund, säger han till nyhetsbyrån AFP.
Men miljontals britter har husdjur. Så det här är en sådan möjlighet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss