A-
A+

KD föreslår trygghetspaket för hotade kvinnor

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD). Arkivbild.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD). Arkivbild.
PolitikTT

Kristdemokraterna vill skärpa straffen för brott mot kontaktförbud.

Partiet föreslår också larm, pepparsprej och självförsvarskurs till hotade kvinnor.

Annons

Annons

Vi behöver värdera kvinnors liv högre i brottsbekämpningen, säger KD-ledaren Ebba Busch.

I partiets nya jämställdhetsrapport föreslås bland annat att kontaktförbud ska kunna gälla större områden än i dag, som en hel kommun eller flera kommuner i särskilda fall.

Det är mannen som får lov att flytta på sig, säger Ebba Busch.

I rapporten föreslås också att straff för brott mot kontaktförbud ska skärpas och att fysiska överträdelser alltid ska innebära fängelse. I rapporten står också att elektronisk fotboja alltid bör övervägas vid kontaktförbud.

Ett annat förslag är att hotade kvinnor ska erbjudas ett trygghetspaket bestående av larm, rätt att bära och använda pepparsprej samt träning i självförsvar.

I dag räcker inte brottsbekämpningen till och vi tycker inte att det är försvarbart att man ska känna sig helt utelämnad om man hamnar i ett trängt läge, säger Busch.

Slöjförbud i lågstadiet

KD vill också se fler åtgärder mot hedersvåld och föreslår bland annat ett förbud mot att barn bär hijab, niqab eller burka i barnomsorg eller lågstadiet.

Det handlar om att små barn ska ges möjlighet att vara just barn. Det går inte att komma ifrån att slöjan är en separatistisk symbol, säger Busch.

Jämställdhetsrapporten innehåller också förslag för att underlätta föräldraskap och arbetsliv, för att förbättra kvinnors ekonomi och för att förbättra kvinnors hälsa och vård. Bland annat föreslås en "BB-garanti" så att en nybliven mamma garanteras minst två dagar på BB. Ett annat förslag är ambulerande mammografibussar med flerspråkig personal så att man når fler kvinnor i arbetet mot bröstcancer.

Viktigaste när det gäller kvinnors hälsa är, enligt Busch, att göra något åt de höga sjukskrivningstalen bland svenska kvinnor.

Annons

Annons

Jämställdhetspolitik

Vi vill se en nationell plan för att åtgärda sjukskrivningarna. Vi behöver en systematisk sammanställning av forskning om orsaken till att kvinnor är nästan dubbelt så mycket sjukskrivna jämfört med männen, säger KD-ledaren.

Förslagen som kommer från partiets arbetsgrupp för jämställdhet och är tänkta att vässa KD:s jämställdhetspolitik.

Det här är jämställdhetspolitik på riktigt, politik för verklighetens kvinnor, säger Busch.

Hon kritiserar "vänsterns" feminism för att vara för mycket anpassad till en akademisk och ekonomisk elit och för att vara för mycket inriktad på att staten ska försöka styra enskilda kvinnors val.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!