A-
A+

KD: Höj stödet för långtidsarbetslösa

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed presenterar partiets skuggbudget under en pressträff i riksdagens presscenter.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed presenterar partiets skuggbudget under en pressträff i riksdagens presscenter.
PolitikTT

Satsa mer pengar på nystartsjobb och ge ett slags inkomstbidrag till långtidsarbetslösa som tar jobb. Det föreslår Kristdemokraterna i sin ekonomiska vårmotion.

Annons

Annons

Annons

Annons

Med det här alternativet sätter vi tryggheten först, säger partiledaren Ebba Busch på en pressträff med den ekonomisk-politiske talespersonen Jakob Forssmed.

En stor del av budgetmotionen handlar om arbetsmarknaden. KD vill dubbla subventionerna till nystartsjobb genom att öka sänkningen av arbetsgivaravgiften för de arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa. Sänkningen ska ges redan för personer som varit arbetslösa i ett halvår.

Vi riskerar en långtidsarbetslöshetskris och vi tror att för att möta det måste man förstärka i nystartsjobben kraftigt, säger Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson.

I bästa fall kan det ge 40 000 nya platser i den jobbformen, hävdar han.

Partiet vill se det man kallar ett dubbelt jobbskatteavdrag, för att göra det mer lockande att söka arbete. Men det ska ges som ett inkomstbidrag för långtidsarbetslösa som övergår i arbete. Det ska ges också vid deltidsarbete och kan ge mellan 1 100 och närmare 2 200 kronor i månaden, som längst i 24 månader.

Sliter hårt

KD har också förslag som de tror ska kunna ge personal som sliter hårt i pandemin en månads extra semester. Genom att de 13 200 sjuksköterskor som lämnat yrket lånas tillbaka i fyra månader, ska det ge utrymme för återhämtning för ordinarie personal. Totalt en månads semester för 21 000 sjuksköterskor, enligt beräkningen.

TT: Med tanke på hur många som arbetar i den covidrelaterade vården, hur långt räcker det?

Det här är ett räkneexempel vad gäller de här månaderna, som bygger på att 40 procent av de sjuksköterskor som lämnat yrket kommer tillbaka. Vi vill att det ska vara aktuellt för alla vårdkategorier, säger Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson.

Förslaget beräknas kosta cirka 2,3 miljarder kronor i sin nuvarande form.

Annons

Annons

Oro efter pandemin

Under presskonferensen lyfter KD fler orosmoln efter pandemin. Ungas mentala hälsa, äldres behov av umgänge och så långtidsarbetslösheten som kan "bita sig fast". KD vill bland annat satsa 300 miljoner kronor på stärkt elevhälsa, 850 miljoner kronor på fritidskort till barn och unga och 160 miljoner kronor till äldresamtal i alla kommuner.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr