KD: Kapa köer med nationell vårdförmedling

Kristdemokraternas socialpolitiska talesperson Acko Ankarberg Johansson och partiledare Ebba Busch vill inrätta en nationell vårdförmedling för att kapa vårdköerna.
Kristdemokraternas socialpolitiska talesperson Acko Ankarberg Johansson och partiledare Ebba Busch vill inrätta en nationell vårdförmedling för att kapa vårdköerna.
PolitikTT

En nationell vårdförmedling kan kapa vårdköerna, föreslår Kristdemokraterna.

Dagens "dysfunktionella" system med 21 regioner som styr vården måste rundas om människor ska få behandling inom den tid de har rätt till, enligt KD-ledaren Ebba Busch.

Annons

Annons

Vårdköerna är ett enormt problem, sade Ebba Busch på en pressträff tillsammans med partiets vårdpolitiska talesperson Acko Ankarberg, även ordförande i riksdagens socialutskott.

Läget var akut redan före pandemin, enligt KD, men köerna har växt sedan dess och det är också många som inte har sökt vård på grund av pandemin. Det innebär ytterligare uppskjuten vård att ta hand om.

Regeringen har tillfört pengar. Det är bra, men det räcker inte, framhöll Ankarberg.

En lösning är istället en nationell vårdförmedling som skulle kunna komma på plats redan nästa år, enligt KD som i sin kommande budgetmotion viker två miljarder till förmedlingen och arbetet med att korta köerna.

En förutsättning är också att de 21 regionerna skriver ett samverkansavtal om förmedlingen, för att människor ska få vård inom vårdgarantins 90 dagar.

När en person väntat på vård över de 90 dagar som vårdgarantin sätter som gräns ska han eller hon få ett erbjudande om vård i en annan region. Förmedlingen ska hålla koll på var i landet det finns möjligheter att erbjuda vård.

Redan i dag har patienter rätt att begära att få vård i en annan region efter 90 dagar. Men få känner till det och det är krångligt för den enskilde att kräva den rätten, hävdar KD.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons