A-
A+

KD-ledaren varnar för tufft valår

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch talar vid Kristdemokraternas riksting i Norrköping.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch talar vid Kristdemokraternas riksting i Norrköping.
PolitikTT

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch varnade för ett tufft valår i sitt rikstingstal.

Glåporden kommer att hagla, säger hon.

Annons

Annons

Nära 800 kristdemokrater träffas under helgen på partiets riksting i Norrköping. Rikstingen är det första stora KD-mötet sedan pandemin bröt ut och det sista rikstinget innan valet.

Därför gjorde Busch sitt bästa för att elda på partifolket inför valet.

Busch varnade för att valåret blir tufft och för att glåporden kommer att hagla. Hon syftar framförallt på att Socialdemokraterna försöker "brunsmeta" M och KD för att de siktar på att samarbeta med SD efter valet.

Vårt alternativ kommer att misstänkliggöras å det grövsta. Och det har redan börjat, sade Busch.

Enligt henne finns det ingen intern oro i partiet för vad ett samarbete med SD kan leda till. Busch uppger att det finns ett mycket starkt stöd för partiledningens linje.

Däremot kommer många frågor från personer utanför partiet.

Beredd att lämna

Därför vill Busch vara tydlig i talet.

Vi går till val på att bilda en regering med Kristdemokraterna och Moderaterna. Punkt, sade hon.
Vi är beredda att sätta oss i förhandlingsrummet med alla andra. Och vi är beredda att lämna det, om prislappen är för hög.

Busch uppgav efter talet att hon tror att KD kan nå väldigt framgångsrika uppgörelser med SD.

Efter de samtal vi har haft känner jag mig väldigt tryggt med att vi kommer att hitta en vettig väg framåt, säger KD-ledaren.

Enligt henne handlar det inte bara om samarbete kring rättspolitik och migration, utan även till exempel familjefrågor och pensioner.

Både SD och KD ser att Sveriges pensionärer försummas, säger Busch.

Hon anser att många delar av SD:s pensionsförslag är "helt orealistiska", men tror till exempel på att det går att tillsammans göra det bättre för de sämst ställda pensionärerna.

Annons

Annons

Dåliga siffror

Det går trögt för KD i opinionsmätningarna. Där ligger partiet på runt 4,5 procent. Det kan jämföras med valresultat på 6,3 procent. Våren 2019 nådde dock upp till 13 procent i mätningarna.

Det gör att Busch känner tillförsikt inför valet.

Vi är revanschlystna, säger hon.

En av KD:s viktigaste frågor inför valet är vården. KD vill vara "Sveriges vårdparti" och genomföra "århundradets vårdreform". Rikstinget ska ta ställning till partistyrelsens förslag på en sådan reform.

Den handlar om att skrota regionerna, tidigare kallat landsting, och låta staten ta över huvudansvaret för vården. Det innebär att staten också ska ta över hela finansieringen.

Syftet är att göra sjukvården mer jämlik över hela landet och att utnyttja vårdresurserna bättre.

Men det kommer att kräva flera utredningar och ta minst tio år innan en sådan reform skulle kunna vara genomförd. Och någon politisk majoritet för en sådan reform finns inte i riksdagen i dag.

Att gå till val på en långsiktig förvaltningsreform som en av de främsta frågorna är inte vanligt. Men Busch tror att den kan bli en valvinnare, vid sidan om till exempel äldrepolitik, energipolitik, rättspolitik och en politik för "hjärtlandet", det vill säga Sverige utanför storstadsområdena.

Enligt en opinionsmätning KD låtit göra så tycker 6 av 10 väljare att staten bör ta över ansvaret för vården.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.