A-
A+

KD: Regeringen satsar fel mot arbetslösheten

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och Jakob Forssmed, ekonomisk talesperson, presenterar partiets budgetmotion under en pressträff.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och Jakob Forssmed, ekonomisk talesperson, presenterar partiets budgetmotion under en pressträff.
PolitikTT

Kristdemokraterna (KD) vill kraftigt förstärka nystartsjobben. Redan efter sex månader ska det finnas en möjlighet att erbjuda nystartsjobb.

Annons

Annons

Det framkom när partiet lade fram sin budgetmotion, sitt svar på regeringens budgetproposition, för 2022.

Samtidigt tonade KD-ledaren Ebba Busch ner anhängares förhoppningar om att KD tillsammans med Moderaterna ska skriva ihop sig om en reservation som kan slå ut regeringens budget i riksdagen, som 2018.

Vi (KD och M) kommer att återkomma om hur vi exakt lägger upp arbetet. Men samtidigt vill jag säga att det är ganska kort tid från det att beslutet om budgeten tas till det att Sverige går till ordinarie val, den kommer att gälla drygt ett halvår. Möjligheten att göra radikala förändringar är små, dessutom vet vi att det är betydligt bättre när den politiska inriktningen i budgeten också är den politiska inriktningen på regeringen, sade KD-ledaren på en pressträff med den ekonomisk-politiske talespersonen Jakob Forssmed.
Det är svårt att göra de allomfattande förändringar som vi ser behövs när vi fortsatt sitter i opposition.

Vill öka nystartsjobben

KD ser en risk att långtidsarbetslösheten biter sig fast på höga nivåer. Regeringens politik har inte den kraft som behövs för att förhindra det.

Långtidsarbetslöshet hänger ihop med ohälsa, sociala problem, utanförskap, integrationsbekymmer. Därför är det viktigt att nu sjösätta ett kraftfullt jobbpaket, underströk Forssmed.

Att öka antalet nystartsjobb och även låta arbetslösa som saknat jobb i ett halvår, inte bara de som varit utan i ett år eller mer, komma ifråga skulle göra skillnad.

Nystartsjobben har en mycket större övergång i reguljärt arbete än vad extratjänster har, framhåller Forssmed om de subventionerade anställningar, extratjänsterna, som regeringen sätter i främsta rummet.

Nystartsjobb är också mindre krångliga för arbetsgivarna, enligt KD

Annons

Annons

Nya krav på socialbidragstagare

Bland förslagen finns även ett dubbelt jobbskatteavdrag för de som går från arbetslöshet till arbete, och en reform av bidragssystemen, framför allt försörjningsstödet.

Vi menar att de som är arbetsföra i försörjningsstödet behöver gå över i en statlig dagpenning som är individualiserad och där det också ställs högre krav på deltagande insatser, säger Jakob Forssmed.

KD vill därmed att staten ska ta över en del av kommunernas ansvar för försörjningsstöd.

På kort sikt vill KD även införa en flyttpeng så att det ska bli lättare för hushåll med knappa marginaler att flytta till jobb.

Ny vårdförmedling

Ebba Busch lyfter vårdköerna och vårdplatsbristen som stora problem. Partiet vill inrätta en nationell vårdförmedling.

Vi avsätter över sex miljarder de kommande två åren för detta. När man som patient väntat mer än 90 dagar ska vårdförmedlingen kliva in och berätta för patienten var man kan få den nödvändiga vården och slippa onödigt lidande och väntetid, uppger Ebba Busch som också föreslår att patienter ska få resorna betalda i de fallen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.