A-
A+

KD vill bygga nytt Barsebäck

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vill att nya kärnreaktorer ska byggas i Skåne, lämpligen vid det avvecklade Barsebäck.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vill att nya kärnreaktorer ska byggas i Skåne, lämpligen vid det avvecklade Barsebäck.
PolitikTT

Kristdemokraternas föreslår att Vattenfall ska få i uppdrag upphandla 3-4 nya kärnreaktorer. Några av dem kan uppföras vid det avvecklade verket i Barsebäck.

Sverige behöver ny kärnkraft, säger partiledaren Ebba Busch med en snabbskiss i handen på en pressträff.

Annons

Annons

Enligt KD skulle en ny reaktor kunna byggas för 40 miljarder kronor och stå färdig inom tio år. Nya reaktorer i södra Sverige, t ex i Barsebäck, skulle kunna lösa problemet med att det finns för lite elproduktion i södra Sverige, enligt partiet. Bristen bidrar till de höga elpriserna.

Danskt motstånd

De två reaktorerna i Barsebäck avvecklades 1999 och 2005, som en följd av politiska beslut. En bidragande orsak var att Danmark var emot verket, som ligger i Skåne vid Öresund, inom synhåll från Köpenhamn.

Ebba Busch tror att danskarna nu kan tänka om.

Ukraina är invaderat. Jag förutsätter att den danska regeringen har en större förståelse för vårt behov av oberoende och att det dessutom stärker säkerheten i vår del av Europa, inklusive Danmark.

KD vill ha mer än 3-4 reaktorer.

Vi behöver en färdplan för 10-12 reaktorer, säger Busch.

Det skulle öka investeringsviljan och tillsammans med utbyggnaden av vindkraften kunna säkra det ökade elbehovet decennier framåt, enligt KD.

Det finns inget förbud att bygga nya reaktorer men det får inte byggas fler än att totalen är tio – nu finns sex reaktorer i drift. De får inte byggas på andra platser än där de redan finns.

Två finns vid Ringhals, tre vid Forsmark och en i Oskarshamn. Två av reaktorerna vid Ringhals stängdes för några år sedan. Även i Oskarshamn har två reaktorer ställts av.

Annons

Annons

Statligt stöd?

KD öppnade i somras för statliga, fördelaktiga "gröna" kreditgarantier till ny kärnkraft tillsammans med Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna,

Men Ebba Busch tror att statliga subventioner av mer direkt slag inte behövs.

Jag har svårt att se att det kommer att krävas direkta, renodlade statliga subventioner rakt in i kärnkraften om man förändrar den långsiktiga spelplanen för kärnkraften, säger Busch.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.