A-
A+

KD vill göra glada leenden billigare

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed vill göra tandläkarbesöken billigare, staten ska ta en större nota för besöken.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed vill göra tandläkarbesöken billigare, staten ska ta en större nota för besöken.
PolitikTT

Det är för dyrt att gå till tandläkaren, enligt Kristdemokraterna. För att inte minst fler äldre ska våga sig dit föreslår partiet att skattebetalarna ska ta halva räkningen för tandvård som kostar över 1200 kronor.

Annons

Annons

Vi stärker högkostnadsskyddet för alla, men inte minst för att äldre ska ha råd att gå till tandläkaren, säger KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed på en pressträff tillsammans med partiledaren Ebba Busch.

Det finns redan ett högkostnadsskydd för tandvård. Det innebär att staten betalar hälften av kostnaden för vård och besök över 3 000 kronor. Går räkningen över 15 000 kronor tar staten hand om 85 procent av den kostnaden.

Kristdemokraternas förslag ökar statens nota med 1,6 miljarder per år, enligt partiets egen uppskattning. Det är inte förhandlat med Moderaterna, Sverigedemokraterna eller Liberalerna, de partier som KD vill se bilda en ny majoritet efter valet.

Partiet går inte så långt som att föreslå att tandvård ska vara en del av den övriga sjukvården.

Det blir jättejättedyrt, och då skulle man nog också behöva göra en större översyn av hur tandvården är organiserad. Den är extremt fragmentiserad idag, säger Ebba Busch.

Hon tillägger att dagens organisation av tandvården inte har den förmåga till kontroll som skulle behövas om tandvård skulle jämställas med sjukvård. Bristande kontroll skulle kunna locka till överutnyttjande, att staten skulle behöva betala för besök och ingrepp som inte är motiverade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.