A-
A+

KD vill lagra biometriska data av utlänningar

KD-ledaren Ebba Busch vill lagra biometriska data på alla utlänningar som söker sig till Sverige. Arkivbild.
KD-ledaren Ebba Busch vill lagra biometriska data på alla utlänningar som söker sig till Sverige. Arkivbild.
Politik

Migrationsverket ska uppta, lagra och söka biometriska data av alla utlänningar som söker sig till Sverige.

Det föreslår Kristdemokraterna för att komma åt kriminalitet i arbetslivet.

Annons

Annons

De vill komma åt vad de kallar arbetslivskriminalitet, med vilket avses arbetsmiljöbrott, bidragsbrott och ekonomisk brottslighet.

"Problem som bara växer under de socialdemokratiska statsråden Morgan Johansson och Eva Nordmarks styre", skriver KD-ledaren Ebba Busch tillsammans med partiets rättspolitiske talesperson Andreas Carlson och migrationspolitiske talesperson Hans Eklind i en debattartikel i Aftonbladet.

De varnar för att kriminella ger sig in i legitima branscher och utsätter hederliga företagare för osund konkurrens samt utnyttjar människors utanförskap för brottslig vinning.

För att komma tillrätta med problemen vill KD förutom lagring av biometriska data av alla utlänningar som söker sig till Sverige vilandeförklara alla samordningsnummer, förutom för dem som fysiskt kan inställa sig på kontor och styrka sin identitet.

Vidare vill KD att brottet människosmuggling ska omfatta fall där oriktiga uppgifter har legat till grund för arbetstillstånd.

Realtidskontroller av företag ska kunna delas mellan myndigheter, till exempel Skatteverkets kontroller på arbetsplatser.

Partiet vill också höja dagens lönekrav vid arbetskraftsinvandring på 13 000 kronor i månaden till 35 000 kronor, ett krav Moderaterna tidigare framfört.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!