A-
A+

KD vill utöka föräldraförsäkringen kraftigt

Ebba Busch (KD) valdes om som partiledare på Kristdemokraternas riksting i Helsingborg.
Ebba Busch (KD) valdes om som partiledare på Kristdemokraternas riksting i Helsingborg.
PolitikTT

Kraftigt förlängd föräldraförsäkring är KD:s nya grepp i familjepolitiken. Barnomsorgspengen går i graven.

Vi ändrar verktygen för att nå målet, säger KD-ledaren Ebba Busch.

Runt 700 kristdemokrater är samlade i Helsingborg i helgen. Huvudnumret är en ny familjepolitik – partiets signum och dna.

KD har under alla år drivit olika verktyg för att nå målet: mer tid för barnen. Trygga familjer är en vinst för Sverige, säger Ebba Busch.

Partistyrelsens program innehåller 88 punkter och många av förslagen går ut på att föräldrar ska kunna stanna hemma längre med sina barn. För att frigöra resurser till detta vill KD bland annat att maxtaxan i barnomsorgen ska höjas.

Strid om flerbarnstillägg

Den punkt som väckte mest debatt var ungdomsförbundet KDU:s förslag om att avskaffa flerbarnstillägget.

Partiledningen vädjade till ombuden att ta det varsamt med förändringar, eftersom det kommer att slå hårt mot utsatta familjer.

Till slut landade partiet i att flerbarnstillägget ska vara kvar, men justeras. Till exempel anser partiledningen att ersättningen för barn två kan slopas.

Ebba Busch är nöjd med rikstingets beslut.

Det är positivt att inte familjer med många barn blir de som ska kompensera för misslyckad och oansvarig migration och integration under lång tid, säger Busch.

Flera Tidöpartier vill förändra eller slopa flerbarnstillägget. De tycker att det är för generöst och hindrar kvinnor, främst med utländsk bakgrund, från att komma ut på arbetsmarknaden.

Men Busch tycker att det finns andra sätt att komma åt det problemet, till exempel genom att införa ett bidragstak eller att man ska kvalificera sig in i välfärdssystemen.

Klassisk KD-politik

I det nya programmet försvinner barnomsorgspengen – efterföljaren till vårdnadsbidraget. I stället vill KD förlänga föräldraförsäkringen med sex månader, från dagens 13 månader.

Barnomsorgspengen har ibland varit svår att förklara för väljarna och ska vi vara ärliga, så har den frågan inte lyft, säger Bengt Germundsson, andre vice ordförande i KD och den som lett arbetet med det nya familjeprogrammet.

Han kallar den nya modellen för klassisk kristdemokratisk politik i modern tappning.

Genom att lyfta in det i föräldraförsäkringen, som redan är omtyckt och välkänd för familjer, så får vi en reform som inte är valbar för kommunerna, säger Germundsson.

Men det finns också kritiska röster mot att kostnaden för att förlänga föräldraförsäkringen blir hög – 15 miljarder kronor, brutto, om det utnyttjas fullt ut.

Det är rent av populistiskt, säger Louise Hammargren, vice ordförande i KDU.

Avlastning på barnomsorg

Men Ebba Busch pekar på att förslaget också ger besparingar, om barn börjar senare i förskolan eller är där under kortare tid.

Det här kommer att kunna bli en ganska stor avlastning på barnomsorgen, säger hon.

Dessutom ser KD satsningar på familjen som ett sätt att komma åt andra problem i samhället, som gängkriminalitet och psykisk ohälsa bland unga.

Frågan är hur mycket av den nya familjepolitiken som kan bli verklighet. Flera av förslagen går på tvärs mot regeringens arbetslinje och exempelvis M och SD vill avskaffa flerbarnstillägget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.