A-
A+

Kennedys mördare kan släppas fri – efter 53 år

Senator Robert F Kennedy, demokratisk presidentaspirant och bror till president John F Kennedy, talar i Atlantic City i maj 1968, en månad innan dödsskotten mot honom den 5 juni.
Senator Robert F Kennedy, demokratisk presidentaspirant och bror till president John F Kennedy, talar i Atlantic City i maj 1968, en månad innan dödsskotten mot honom den 5 juni.
USATT

Efter över 50 år i fängelse kan Sirhan Sirhan, mannen som dömdes för mordet på senatorn och presidentaspiranten Robert F Kennedy i USA 1968, snart bli fri.

En frigivningsnämnd har sagt ja. Nu är det upp till Kaliforniens guvernör att slutgiltigt besluta om 77-åringens framtid.

Annons

Annons

Sirhan Sirhan inför fredagens förhandling i San Diego.
Sirhan Sirhan inför fredagens förhandling i San Diego.

Palestinsk-jordanske Sirhan Sirhan avtjänar ett livstidsstraff för dödsskotten mot 42-årige Robert F "Bobby" Kennedy den 5 juni 1968.

Lillebrodern till den mördade presidenten John F Kennedy hade just vunnit Kaliforniens demokratiska primärval och segertalat på The Ambassador Hotel i Los Angeles när flera skott avfyrades i en trång passage på hans väg till pressrummet.

Sirhan erkände dådet kort därpå och dömdes till döden, men fick flera år senare sitt straff omvandlat till livstids fängelse. Motivet för mordet var enligt honom Mellanösternkonflikten och Kennedys stöd för Israel.

Oskyldig?

Men frågan är om Sirhan verkligen är skyldig till mordet? Redan under rättegången framkom uppgifter som tydde på att flera skyttar hade varit inblandade i dådet och att det dödande skottet inte kom från Sirhan.

Min pappa var justitieminister. Jag tror att han hade varit upprörd över om någon hamnat i fängelse för ett brott de inte begått, sade sonen Robert F Kennedy den yngre till The Washington Post 2018, efter att ha träffat Sirhan i fängelset.

Tillsammans med Kennedys vän Paul Schrade, som själv skottskadades svårt vid dådet, anser han att Sirhan bör släppas eftersom bevisningen mot honom är otillräcklig.

Det här är ett bra beslut, säger Schrade till nyhetsbyrån AFP efter nyheten om att Sirhan kan friges villkorligt.

Annons

Annons

15 tidigare försök

Beslutet fattades av en nämnd inom myndigheten BPH (Board of Parole Hearings) på fredagen och under förhandlingarna i San Diego argumenterade Kennedys yngste son Douglas för att Sirhan skulle släppas, rapporterar amerikanska medier.

Under åren har Sirhan förgäves försökt att bli frisläppt 15 gånger.

Jag är väldigt tacksam för att styrelsen ger Sirhan möjligheten att få åka hem, säger Schrade.

Ännu återstår dock flera steg innan Sirhan kan promenera ut genom fängelsegrindarna. Nämndens juridiska experter har fyra månader på sig att granska beslutet och därefter har Kaliforniens guvernör ytterligare 30 dagar på sig att antingen godkänna eller upphäva den villkorliga frigivningen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!