A-
A+

Kerry i EU: Kris - men också en möjlighet

USA:s klimatsändebud John Kerry tillsammans med EU-kommissionens klimatansvarige viceordförande Frans Timmermans.
USA:s klimatsändebud John Kerry tillsammans med EU-kommissionens klimatansvarige viceordförande Frans Timmermans.
USA/EuropaTT:s korrespondent

Med USA:s president Joe Bidens planerade klimattoppmöte i april för ögonen reser klimatsändebudet och tidigare utrikesministern John Kerry nu runt i Europa.

Annons

Annons

Kerry var i London i måndags och besöker under tisdagen Bryssel, där han bland annat träffar EU-kommissionens klimatansvarige, förste viceordföranden Frans Timmermans. Senare i veckan åker han vidare till Paris.

Syftet med resan är att stärka de globala klimatambitionerna, enligt amerikanska medier.

Vi står inför en extraordinär kris. Vetenskapen skriker åt oss. Men det här är också en stor möjlighet för oss: att bygga bättre och förnya oss själva och våra ekonomier, säger Kerry i ett kort framträdande i Bryssel.

Personliga möten

Att Kerry, som vaccinerades mot covid-19 i februari, reser personligen, sker efter noggranna diskussioner med värdländerna, skriver utrikesdepartementet till nyhetssajten Axios. Det sker eftersom "framstegen vi behöver kräver en handfull personliga möten för att koordinera våra insatser".

Inställningen står i bjärt kontrast mot Bidens företrädare Donald Trumps styre, inom vilket klimathotet ofta tonades ner. Trump rev upp klimatlagar och lämnade det globala Parisavtalet om klimatet, med hänvisning till att det kostade för mycket. En av Joe Bidens första åtgärder som president var att återansluta USA till avtalet.

Annons

Annons

"Oerhört viktigt"

EU-ledningens glädje över det är tydlig.

Det är skönt att veta att vi har en vän igen i Vita huset. Att ha er vid vår sida, som vänner och allierade, är oerhört viktigt för oss, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen när hon hälsar Kerry välkommen som extrainbjuden gäst på tisdagens kommissionsmöte.

John Kerrys resa sker omkring sex veckor före det digitala klimattoppmöte som Biden planerar att stå värd för den 22 april på Earth Day (Jordens dag).

Senare i år, i november, hålls FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow i Skottland i Storbritannien. I London träffade Kerry regeringsföreträdare som förbereder mötet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!