A-
A+

Khashoggi-rättegång återupptas i Turkiet

Journalisten Jamal Khashoggi kom aldrig levande ut från det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018. Arkivbild.
Journalisten Jamal Khashoggi kom aldrig levande ut från det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018. Arkivbild.
TurkietTT-Reuters

En rättegång i Turkiet om mordet på journalisten Jamal Khashoggi har återupptagits. Men Reportrar utan gränser anser att den saknar bäring så länge inte den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman utreds.

Annons

Annons

Alla vet att rättsprocessen bara kommer att vara symbolisk så länge inte de svarande fångas in och lämnas ut till Turkiet, säger Erol Onderoglu som företräder yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser.

26 saudier har åtalats i sin frånvaro för inblandning i mordet. Domstolen i Istanbul har bett justitiedepartementet att be Saudiarabien om information om de personer som redan har dömts där så att ingen ska straffas dubbelt.

Khashoggi försvann på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018.

Amerikanska CIA släppte i våras en rapport där man slog fast att det var kronprins Mohammed bin Salman som personligen godkände mordet på den regimkritiske Khashoggi.

Flera saudier har ställts inför rätta i hemlandet, men alla kopplingar till kronprinsen har avfärdats av Riyad.

Khashoggis fästmö Hatice Cengiz har via sina advokater begärt att CIA-rapporten ska tas upp i den pågående rättegången. Men domstolen har avslagit.

Reportrar utan gränser oroas över att de allmänt förbättrade turkisk-saudiska relationerna på sistone ska göra att fallet förflyttas "in i skuggorna".

Förhandlingarna fortsätter den 24 februari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.