A-
A+

KHL-spelare stoppas från Tre Kronor

Tre Kronors spelare uppradade inför en landskamp mot Finland förra säsongen. Arkivbild.
Tre Kronors spelare uppradade inför en landskamp mot Finland förra säsongen. Arkivbild.
IshockeyTT

Svenska spelare som valt att spela för ishockeyklubbar i KHL stoppas tills vidare från landslagsspel. Det skriver Svenska ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Ett ganska givet och självklart beslut, säger förbundsordföranden Anders Larsson till TT.

Annons

Annons

Han säger att förbundet sedan VM i våras har diskuterat hur man ska hantera de svenska spelare som spelar för ryska och belarusiska klubbar i KHL.

Planen var att fatta ett beslut i god tid inför kommande säsong så att landslagsledningarna, och Tre Kronor i synnerhet, vet vad som gäller vid laguttagningarna.

TT: Var det ett svårt beslut att fatta?

Jag tycker att man ska se det på två sätt. Sådana här beslut är vi inte vana vid att fatta och det innehåller många ingredienser. Men för oss i styrelsen landade vi i ett ganska givet och självklart beslut utifrån det läge som råder, säger Anders Larsson.

Han fortsätter:

Vår värdegrund och syn på den här frågan är väldigt tydlig – och vi tycker att det är viktigt att svensk hockey är tydlig här. Spelar man i KHL så är man tills vidare inte tillgänglig för spel i landslagsverksamheten och det gäller framför allt Tre Kronor.

Följer bandy och basket

I KHL spelar just nu fem svenskar. Enligt Anders Larsson är spelarna ifråga dock mindre intressanta.

För oss har det inte handlat om individer utan om ett policybeslut, säger han.

Tre Kronor inleder säsongen med Karjalaturneringen som spelas den 7–13 november.

Sedan tidigare har de svenska landslagen i bandy och basket valt att stoppa de svenskar som spelar i Ryssland. Mest uppmärksamhet fick basketstjärnan Jonas Jerebko, som bara en månad efter Rysslands invasion av Ukraina valde att skriva på för CSKA Moskva. Det trots att 35-åringen avråddes från beslutet och sedan kritiserades hårt för detsamma.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.