KI spår nollränta fyra år till

Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet. Arkivbild.
Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet. Arkivbild.
EkonomiTT

Räkna med nollränta fyra år till. Och lågkonjunkturen håller i sig ytterligare ett par år.

Men det finns ljus i tunneln i form av vaccineringen som börjar snart, säger Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.

Annons

Annons

Annons

Annons

Andra coronavågen i Sverige innebär ett avbrott i återhämtningen under fjärde kvartalet. Men med vaccinet i sikte är avbrottet tillfälligt, spår Konjunkturinstitutet (KI) i sin nya prognos.

Återhämtningen väntas ta ny fart under andra kvartalet 2021. Men det dröjer länge till innan ekonomin är tillbaka på någon slags normalnivå.

Vi kommer att vara kvar i lågkonjunktur i ytterligare ett par år, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Det gör att inflationen kommer vara fortsatt låg och räntorna likaså. Riksbanken bedöms inte höja räntan från nuvarande nollnivå förrän om fyra år, spår KI.

Trots den andra pågående pandemivågen ser inte arbetsmarknaden lika risig ut som tidigare förutspåtts. Arbetslösheten blir inte så hög som befarats utan toppar på strax över nio procent innan den vänder ned till i snitt åtta procent 2022, tror KI.

En orsak är att statens jättesatsningar för att stötta ekonomin har bromsat den illavarslande utvecklingen. Men för att statsfinanserna ska komma på grön kvist igen, bedömer KI att skatterna behöver höjas med runt 15 miljarder kronor, alternativt utgifterna sänkas med lika, mycket fram till 2023.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons