A-
A+

Kim: "Kritisk situation" i arbetet mot viruset

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under sitt tal till landets politbyrå på tisdagen.
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under sitt tal till landets politbyrå på tisdagen.
NordkoreaTT-AFP

Nordkorea har officiellt inte haft några fall av covid-19. Men nu kommer tecken på att ett utbrott kan ha drabbat landet.

Annons

Annons

Ett antal medlemmar av Nordkoreas mäktiga politbyrå har bytts ut och enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA sade diktatorn Kim Jong-Un inför kvarvarande medlemmar att de bortplockade negligerat sina uppgifter i arbetet mot coronaviruset.

Det ska ha lett till en "kritisk situation i arbetet med att skydda statens och folkets säkerhet, vilket har fått allvarliga konsekvenser".

Det faktum att frågan diskuterats av landets allra högst uppsatta partiföreträdare, och att detta rapporterats av KCNA, tolkas av bedömare som att landet har drabbats av ett utbrott och är i behov av internationell hjälp.

Pyongyang stängde landets gränser i januari i fjol för att skydda sig mot viruset och har varken i statliga medier eller till Världshälsoorganisationen (WHO) uppgett att man har haft några fall.

Den ökade självisoleringen har lett till svåra problem med matförsörjningen i Nordkorea, vilket Kim själv medgav officiellt tidigare i juni. Han förklarade det med att jordbrukssektorn hade misslyckats med att nå mål för spannmålsproduktion med anledning av fjolårets översvämningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!