Kim vill göra världen avundsjuk med lyxturism

En kvinna fotograferas i en hotellobby i Mount Kumgang-området 2018.
En kvinna fotograferas i en hotellobby i Mount Kumgang-området 2018.
NordkoreaTT

Från "sjaskigt" till ett turistmål som gör världen grön av avund. Det är Nordkoreas plan för det område som tidigare var ett blomstrande nav för sydkoreansk turism till landet.

Annons

Annons

Annons

Annons

En nordkoreansk man sjunger karaoke, ackompanjerad av sin dotter på piano, i en hotellbar i Mount Kumgang 2011.
En nordkoreansk man sjunger karaoke, ackompanjerad av sin dotter på piano, i en hotellbar i Mount Kumgang 2011.

En gång rådde stiltje mellan Nord- och Sydkorea i det mäktiga bergsområdet Mount Kumgang. Turismexperimentet sågs som en symbol för intrakoreanskt ekonomiskt samarbete och sydkoreanska företag pumpade mer än en miljard USA-dollar in i drömmen om en turistdestination i världsklass. Närheten till gränsen underlättade för de hundratusentals sydkoreaner som ville åka norrut för att få andrum i bergen – tills det en dag tog slut.

I juli 2008 – tio år efter att projektet invigdes – vandrade en 53-årig sydkoreansk kvinna ifrån sin turistgrupp. Av misstag hamnade hemmafrun Park Wang-Ja på militärt område och sköts till döds av en nordkoreansk soldat, berättar Reuters. Över en natt tömdes Mount Kumgang på turister och de lyxiga hotellen lämnades åt sitt öde.

"Modernt och all-inclusive"

I fjol meddelade Nordkoreas auktoritäre ledare Kim Jong-Un att de Sydkoreabyggda anläggningarna i Mount Kumgang ska förstöras. Byggnaderna är "sjaskiga" och byggda likt "provisoriska tält i ett katastrofdrabbat område eller på en isolerad avdelning", sade Kim enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA och uppgav att Nord inte ska förlita sig på Syd för utveckling.

Nu ska bergsområdet i stället bli ett nordkoreanskt flaggskepp för internationell turism. Under ett besök i Mount Kumgang betonar premiärminister Kim Tok-Hun att Nordkorea ska utveckla turistkomplexet "på vårt eget sätt" och förvandla det till ett modernt turistmål av all-inclusive-typ som hela världen kommer att avundas, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Annons

Annons

Ekonomiskt svårt

Hur det ska gå till är dock oklart.

Kimregimen kommer att ha svårigheter att hitta resurser för att utveckla Mount Kumgang och kommer att behöva utländska investerare, säger Leif-Eric Easley, professor vid universitet Ewha i Seoul, till nyhetsbyrån AFP.

Sydkorea har dock länge sökt mildare relationer med grannen i norr – men kan retas upp om Kim sjösätter planerna på att riva sydkoreanska byggen i området.

Om det kommer en förfrågan från Nord så är vi alltid villiga att hålla samtal angående våra medborgares äganderätt, intrakoreanska överenskommelser och ett återupptagande av resor till Mount Kumgang, sade Lee Sang-Min, talesperson vid Sydkoreas återföreningsdepartement, under en pressträff efter Kims besked i fjol.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons