A-
A+

Kims dotter: Blivande ledare eller pr-trick?

Med pappa på jobbet. Kim Ju-Ae bevittnar en militärparad i Pyongyang, tillsammans med sin far Nordkoreas ledare Kim Jon-Ung i början av februari. Arkivbild.
Med pappa på jobbet. Kim Ju-Ae bevittnar en militärparad i Pyongyang, tillsammans med sin far Nordkoreas ledare Kim Jon-Ung i början av februari. Arkivbild.
NordkoreaTT

Kim Ju-Ae står, högtidsklädd och fokuserad, vid pappa Kim Jong-Uns sida. Men innebär strålkastarljuset på flickan att hon är Nordkoreas blivande ledare, eller är det ett pr-trick?

Det är ännu för tidigt att fastslå dotterns status, hävdar Sydkorea.

Annons

Annons

Far och dotter vid vad som uppgavs vara ett test av interkontinentala robotar i november i fjol. Arkivbild.
Far och dotter vid vad som uppgavs vara ett test av interkontinentala robotar i november i fjol. Arkivbild.

Sedan november i fjol har flickan, som antas vara nio eller tio år, setts vid flera olika offentliga evenemang vid sin fars sida. Hon har närvarat vid tester av interkontinentala robotar och ceremoniella militärparader. Barnet, ofta högtidligt klätt i svart, håller pappa tillika Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i handen, till synes nyfiket fokuserad på det som för stunden presenteras.

Propagandaorgan har gått från att kalla henne Kim Jong-Uns "älskade" dotter till "respekterade" dotter, något som enligt experter markerar en statusuppdatering i den nordkoreanska ledarfamiljens hierarki.

Först efter det att Kim Jong-Uns status som blivande ledare hade slagits fast, började han kallas för "vår respekterade kamrat".

Heter du Ju-Ae?

En serie frimärken med Kim Ju-Ae har getts ut i Nordkorea under månaden, rapporterar AFP. På bilderna på frimärkena, prydda med blommor och kärnvapen, ses Ju-Ae tillsammans med pappa Kim Jong-Un inspektera robotar. Fokus är på relationen far-dotter.

Frimärkena ser ut att vara "den officiella starten på Kim Ju-Aes liv som sin fars efterträdare", enligt forskaren An Chan-Il vid World Institute for North Korea Studies.

Är ditt namn Ju-Ae? löd också frågan till Radio Free Asia s lyssnare i veckan. Radiokanalens källor uppger att namnet numer är förbjudet på nordkoreanska flickor och kvinnor. Ändå har namnet på Kims dotter ännu inte offentliggjorts i landet.

Socialtjänstemannen sade att anledningen till att myndigheterna utreder personer med namnet Ju-Ae och tvingar dem att byta namn, är att namnet på flickan som utropats till det "ädla barnet av högsta värdighet" är Ju-Ae, berättar en anonym källa för RFA och fortsätter:
En order har getts om att se till att ingen har samma namn.

Påtvingade namnbyten har tidigare skett tre gånger i Nordkoreas historia, då eftersom de som burit namnet delat detta med ledarna Il-Sung, Jong-Il och Jong-Un.

Annons

Annons

Propagandasyfte

Men alla är inte övertygade om att Ju-Ae utsetts till Nordkoreas framtida ledare. I Sydkorea ifrågasätts flickans status av ministern för koreansk återförening, Kwon Young-Se, enligt nyhetsbyrån AP.

Kwon hänvisar bland annat till Kim Jong-Uns relativt unga ålder, 39 år.

Med tanke på Kim Jong-Uns ålder och det faktum att Nordkorea har en mycket mer patriarkal kultur än vår, finns det många tvivel om det är korrekt att Nordkorea förbereder en kvinna för att ta över makten, sade Kwon nyligen inför ett möte med en parlamentarisk kommitté.

Enligt Kwon är syftet med flickans upprepade framträdanden i offentligheten snarare att öka ledarfamiljens popularitet och förbereda för ett framtida maktskifte inom familjen.

Genom Nordkoreas historia har namnet på en officiell arvtagare till makten alltid tillkännagivits för folket, säger Yang Moo-Jin, professor vid universitetet för Nordkorea-studier i Seoul.
Det är mycket möjligt att Ju-Ae enbart används för propaganda, medan Kims äldsta son förbereds till efterföljare i hemlighet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.